Nekategorizirano

Nas jutri čaka “črni” petek, ko se bomo soočili s popolnim zaprtjem države!? Včeraj rekordnih 1663 novo okuženih

Sreda je prinesla nov grozljiv rekord, kar se novo okuženih s koronavirusom tiče. Ob 6.215 opravljenih testih okužbo z novim koronavirusom so pri 1.663 ljudeh bili vzorci pozitivni. To pomeni, da je bilo pozitivnih 26,76 odstotka vseh testiranih. Umrlo je pet ljudi, skupno torej že 207.

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju zapisal, da bodo številke še nekaj časa neizogibno visoke, a da zmoremo premagati koronavirus. Ob tem se je zahvalil vsem, ki upoštevajo nujne higienske, zdravstvene in druge omejitvene ukrepe, ki jih je vlada sprejela za zajezitev širjenja virusa.

Najvišjo incidenco ima gorenjska regija, tam je bilo v 14 dneh 759 okuženih na 100 tisoč prebivalcev, sledi ji Osrednje slovenska. Obalno-kraška regija še edina oranžna regija, se je obarvala rdeče. Tam je 14 dnevna incidenca 131, število okužb se povečuje. Danes je 357 bolnikov rabilo bolnišnično oskrbo, 62 oseb je na intenzivnem oddelku. Umrlo je devet oseb.

Infektolog dr. Matjaž Jereb:Trenutno je aktivno okuženih nekje med 15 in 20 tisoč ljudi


Infektolog dr. Matjaž Jereb je na vladni tiskovni konferenci povedal, da je vsak dan več okuženih oseb, trenutno je aktivno okuženih nekje med 15 in 20 tisoč državljanov. Tudi v bolnišnici jih je vedno vedno več, prav tako na intenzivnem oddelku. “Še obvladujemo razmere, smo zaskrbljeni,” je dejal Jereb. Skrbi nas, da ne bo dovolj postelj, imamo sicer rezervne načrte, kako povečati število postelj. Vendar pa je dodaten problem tudi to, da zboleva zdravstveno osebje, v ljubljanskem Kliničnem centru je že več kot sto okuženih zdravstvenih delavcev. V Sloveniji je trenutno na intenzivnih oddelkih 62 oseb, v Ljubljani jih je dvaindvajset. Najstarejši bolnik je star 85 let, najmlajši pa 42 let.

Po mnenju dr. Jereba uvedba lockdowna, o njem razkmišlja tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, prinaša za seboj veliko posledic, je pa po njegovem mnenju to edina rešitev problema. Tudi v prvem valu je zaprtje delovalo. Minister Gantar je že včeraj na svojem Twitterju zapisal, da bi morali zaradi naraščanja okužb čim prej sprejeti popolno ustavitev javnega življenja. Pozneje pa je na popoldanski novinarski konferenci dejal, da nas povsem lahko skrbi, da je delež pozitivnih testov presegel 25 odstotkov, kar je velika številka in ne kaže na umirjanje epidemije. “Številke, o katerih govorimo, nas vse skrbijo,” je dejal. Poleg tega se državljani nedosleno držijo vladnih in strokovnih priporočil. “To je skrb zbujajoče!”

Mogoče vam bo všeč