Nekategorizirano

Napetost v Sredozemlju med Grčijo in Turčijo se stopnjuje. Grčija je zahteva nujni vrh Evropske unije v zvezi s Turčijo

Grčija in Turčija sta v vzhodno Sredozemlje napotili bojne ladje, kamor je Turčija ponovno poslala ladjo, ki bi naj  raziskovala  nahajališča energentov kot sta nafta in plin. Grčija pravi, da se območje prekriva z epikontinentalnim pasom, se pravi da sodi pod jurisdikcijo grške celinske oblasti in je njeno ozemlje.

Atene so včeraj ocenile, da Ankara grozi miru s pošiljanjem raziskovalne ladje, kar je “novo resno stopnjevanje”, in opozorile na “destabilizirajočo vlogo” Turčije, pravijo uradni grški mediji

“Grčija ne bo sprejela nobene izsiljevanja in bo branila svojo suverenost in svoje suverene pravice,” je sporočilo ministrstvo za zunanje zadeve po sestanku voditeljev oboroženih sil,  sporočajo s sestanka, ki je bil nujno sklican.

Grška mornarica je danes  zaznala lokacijo  turške ladje jugovzhodno od otoka Kreta, ki ji je sledila turška flota pod nadzorom grških vojnih ladij.

Turčija je pred tem izjavila, da bo ladja od 10. do 23. avgusta opravila preiskave v velikem območju med Kreto – na jugu Grčije in Ciprom – na vzhodnem delu Sredozemskega morja.

V zadnjem obdobju turške  vojaške in »raziskovalne«ladje  večkrat kažejo svoje »mišice«  ali v povezavi z Ciprom in njegove bližine ali posebej če povežemo s tem da je pravzaprav Turčija botrovala odcepitvenim težnjam severnega dela Cipra,  ki je enovit otok in mednarodni subjekt za ves svet razen za Turčijo. Nemalokrat se pojavlja v kontekstu Libije  in njene podpore določenim silam v libijskem sporu.

Kaj to pomeni?

Ali je bolje prej in pravočasno omejiti razraščanje  spora med obema članicama NATA-a  kot prepozno in požar kasneje  gasiti. Modre glave morajo pametno misliti, če že ne morejo pregrete, kaj ne?

Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč