Nekategorizirano

Najlažje je ožemati delavce z najnižjimi dohodki

Bližajo se parlamentarne volitve, tudi zaradi tega se verjetno sprejema novela Zakona o dohodnini, v kateri se predlaga dodelitev posebne davčne olajšave mladim raziskovalcem s prihodki iz tujine. Skupina poslancev DZ je predlagala dvig splošne olajšave v Sloveniji na 7000 EUR, vendar vlada Mira Cerarja  temu ni naklonjena. Kot pravijo, dobijo več denarja od ljudi z najnižjimi dohodki.  Zavajanja delavcev migrantov pri obravnavi davkov se še kar vrstijo, ministrstvo pa še vedno ne ve pravilno izračunati dohodnine.  Upoštevanje decembrskih stroškov, povezanih z delom (prehrana, potni stroški) pri obračunu dohodnine za leto 2017,  so še vedno skrivnost. Zato gre po mnenju SDMS za neupravičeno bogatenje države na račun samoprijaviteljev. 

Za ponazoritev le en primer, kako država preko Fursa odira delavce migrante. Dokaz, da so z nepravično davčno zakonodajo najbolj na udaru zaposleni v zdravstvu, je položnica  diplomirane medicinske sestre, zaposlene v eni od bolnišnic na avstrijskem Štajerskem. Na Fursovi položnici je zapisan znesek  3800 evrov. Po tej logiki plačuje ta medicinska sestra slovenski državi na mesec davek v višini  300 evrov. Fursovci so namreč  obdavčili njene dodatke  za nočno in praznično delo, delo čez vikend, ki so v Avstriji po kolektivni pogodbi drugače obdavčeni in celo  izvzeti iz obdavčitve. V Sloveniji delavec s povprečno plačo  na letni ravni državi plača približno 1000 evrov davka.

V sredo, 22. novembra se bodo predstavniki Sindikata delavcev migrantov znova sešli z odgovornimi ministrstva za finance. V sindikatu delavcev migrantov zagotavljajo, da bo dialog »vroč«, ker od svojih zahtev ne bodo odstopili, čeprav imajo na drugi strani pogajalske mize »gluhe in slepe« sogovornike.

Zdi se, da se zgodba vrača nekaj desetletij nazaj, ko je komunistična Jugoslavije svoje preživetje iskala v deviznih nakazilih armade zdomcev. Tudi sedaj slovenski zdomci na letni ravni v Slovenijo nakažejo skoraj 43 milijone evrov svojih prihrankov. K temu je treba dodati še nekaj deset milijonov evrov, ki si jih vzame država Slovenija s krivičnim obračunom dohodnine.

Mogoče vam bo všeč