Nekategorizirano

Svoboda zahteva svojo ceno

Dr. Milan Zver, poslanec v EU parlamentu, je ob sodelovanju  Inštituta dr. Jožeta Pučnika in Israel Public Diplomacy Forum (IPD) v petek, 17. novembra 2017 pripravil mednarodno konferenco  o varnosti in demokraciji. Ob  Milanu Zveru so s svojimi referati sodelovali prof. Eytan Gilboa, govoril je o terorizmu po porazu Islamske države,  Uriya Shavit profesor in vodja oddelka za arabske in islamske študije na Univerzi v Tel Avivu ter direktor IPD Foruma, pa je spregovoril  o boju proti nasilni radikalizaciji med migranti.  Aleš Hojs, predsednik Odbora za obrambo pri Strokovnem svetu SDS, predsednik združenja VSO ter nekdanji minister za obrambo, je spregovoril o slovenski varnostni situaciji,  Boštjan Perne, svetovalec generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje ter nekdanji direktor vojaške obveščevalne službe, pa je postregel z analizo možnih bližnjih prihodnjih konfliktih v državah MENA regije in njihov vpliv na varnostne razmere v Evropski uniji.

Dr. Zver je v uvodu poudaril, da »svoboda – ki velja za najvišjo vrednoto zahodne civilizacije, kakor tudi demokracija, ki predstavlja nek sistemski okvir, da se svoboda lahko sploh uresniči – potrebuje za svojo eksistenco prav varnost« in napovedal, da moramo v prihodnje več delati na Evropi, ki bo tudi varovala.

Pomembno je, da v boju proti terorizmu in nezakonitim migracijam, grožnji, ki je na pohodu v Evropi, nacionalne države in politike sodelujejo in sicer »nacionalni organi morajo narediti korak naprej in »misliti« in »delati« evropsko, saj gre za skupen izziv«, je prepričan dr. Zver.

»Stvari se prepočasi premikajo. Za vzpostavitev enega od ukrepov, npr. pametne zunanje meje, potrebuje EU kar osem let: pet let političnega bojevanja z levico, ki se je na vse pretege branila tega in tri leta od vzpostavitve pravnega okvira do realizacije!  V tem smislu bi si lahko vzeli za vzor ZDA ali Izrael«, je zaključil dr. Zver

Eytan Gilboa je profesor političnih znanosti in komuniciranja in ustanovitelj Šole za komunikacijo in Centra za mednarodno komuniciranje na Univerzi Bar-Ilan.
Je višji znanstveni sodelavec pri Centru za strateške študije BESA in gostujoči profesor za javno diplomacijo na USC. Magistriral in doktoriral je na Univerzi Harvard. Je avtor knjig in številnih člankov o mednarodni komunikaciji in politiki ZDA na Bližnjem vzhodu. V svojem prispevku se le lotil teme terorizma po porazu islamske države. “Država ISIS, ki sicer izgublja teritorij, vendar bodo ideje ostale. Še vedno bo privlačila ljudi, ki iščejo identiteto«, je napovedal prof. Gilboa.

Uriya Shavit je izredni profesor za islamske študije in vodja oddelka za arabščino na univerzi v Tel Avivu. Specializiral se je za moderne islamske teologije in pravo, muslimanske radikalizacije in sociologije muslimanskih manjšin na zahodu. V svojem prispevku z naslovom »Boj proti nasilni radikalizaciji med migranti: zakaj Evropa ne uspe?«, je napovedal, da se moramo zaradi varnosti Evrope znebiti Islamske države. Po njegovem mnenju je še vedno veliko džihadistov, ki se trudijo priti v Evropo zaradi česar, se Evropi ne obeta nič dobrega.

V razpravi sta sodelovala tudi slovenska strokovnjaka s področja varnosti, nekdanji obrambni minister Aleš Hojs n obramboslovec Boštjan Perne.

Aleš Hojs je predstavil situacijo v Sloveniji s statistiko, ki napoveduje upad rodnosti v Sloveniji. Prepričan je, da »je stopnja rodnosti ena glavnih varnostnih groženj«. Dotaknil se je tudi položaja islama v Sloveniji, ki z zgovornimi primeri vmešavanja in povezovanja islamskih veljakov s slovenskimi politiki kaže na zaskrbljujoč neenakovreden položaj med krščansko vero in islamom.

Mogoče vam bo všeč