izobraževanjeSlovenijašolstvo in znanje

Nagovor mariborskega rektorja univerze – ob začetku študijskega leta 2021-2022

Prof. dr. Zdravko Kačič, rektor UM je ob začetku študijskega leta, v novi številki Časopisa za prijazen Maribor, nagovoril bruce in študente:

Drage brucke in bruci, študentke in študenti,

lepo pozdravljeni ob začetku novega študijskega leta!

Za vse vas, ki boste prvič vstopili v prostore fakultet naše univerze bo to začetek novega poglavja v vašem življenju, ki bo pomembno vplivalo na vašo prihodnost in nadaljnji razvoj. Univerza v Mariboru je velika ustanova, ki jo sestavlja 17 fakultet.  Študirate lahko na skoraj vseh področjih v nekaj slovenskih mestih in ne le v Mariboru. V pregledu »THE Young University Rankings«, ki ga vsako leto pripravlja revija Times Higher Education (THE), se je Univerza v Mariboru uvrstila med 350 najboljših mladih raziskovalnih univerz na svetu.

Pred vami je veliko priložnosti. Preko raziskovalnih projektov boste lahko uporabljali enega najzmogljivejših računalnikov na svetu ter tudi drugo vrhunsko raziskovalno opremo. Lahko se boste vpisali v program Erasmus+ in končali semester ali letnik študija na univerzi v tujini, ki jo boste izbrali iz nabora univerz v različnih državah Evrope in širšega sveta, ki so vključene v ta zanimiv program. S tem boste pridobili neprecenljive izkušnje in kontakte s študentkami in študenti, s katerimi se boste srečali v času vašega študija v tujini. Prav tako bodo med vami v predavalnicah tudi študentke in študenti, ki bodo prišli na izmenjavo na našo univerzo. Med študijem vam bo na voljo odlična Univerzitetna knjižnica v Mariboru, množica njenih manjših enot na posameznih fakultetah in večnamenska čitalnica Čuk.

Naj vas pred začetkom študijskega leta opozorim na teden priprav na študij, ki jih organiziramo na posameznih fakultetah in rektoratu naše univerze. To je priložnost, da dobite veliko neprecenljivih napotkov za študij in življenje v univerzitetnem mestu. Konec septembra bo tudi letos potekala Evropska noč raziskovalcev.  Namenjena je vsem, ki vas zanima odkrivanje novega in vsem, ki razmišljate, da bi vas neskončna radovednost popeljala na življenjsko pot raziskovanja ali na univerzi alina drugi raziskovalni instituciji. In to ne bo edina priložnost za vaš stik s svetom raziskovanja, temveč le ena od mnogih. Na Univerzi v Mariboru boste imeli v času vašega študija vrsto priložnosti za vključevanje v raziskovalno delo, tako v okviru domačih, kot tudi mednarodnih raziskovalnih projektov. Veseli bomo vaših izraženih želja po vključitvi v raziskovalno delo v času vašega študija in vas bomo k temu ves čas tudi spodbujali.

Vsako leto izbiramo naj študentko ali naj študenta Univerze v Mariboru, ki poleg laskavega naziva prejmejo tudi finančno nagrado. Prav tako se študentski sveti članic in univerze vsako leto vključujejo v zanimive dobrodelne akcije, od tradicionalnih krvodajalskih akcij do zbiranja igrač za otroke.

Univerza ni prostor, kjer bi komu lahko bilo dolgčas in to je obdobje, ki si ga je vsak izmed nas zapomnil po zanimivih druženjih, po bogastvu znanja, ki smo ga pridobili in po prijateljih, ki nas spremljajo skozi življenje. Izkoristite priložnost, ki vam jo ponuja ta nepresahljivi vir znanja.

Vsem želim, da spoznate in razvijete ves svoj osebni potencial. Le tako boste kot bodoči strokovnjaki in intelektualci gradili temelje za boljšo družbo in ustvarjali dodano vrednost, ki je ključna za njen trajnostni razvoj. Bodite iskreni, pozitivno naravnani, ustvarjalni, odprti in vedoželjni.

Mi se bomo potrudili, da vam zagotovimo okolje, v katerem boste motivirani za aktivno soustvarjanje tako razvoja univerze, kot tudi okolja v katerem boste živeli in ustvarjali. V ospredje pedagoškega procesa postavljamo vas in vaše učitelje, saj verjamemo, da so ljudje središče našega razvoja.

Zavedamo se, da trenutno širša družba še vedno doživlja krizo, ki zaradi gospodarskih, družbenih in zdravstvenih posledic epidemije bolezni COVID-19 predstavlja preizkušnjo tako za naše fizično zdravje, kot tudi za naše duševno zdravje in odnose. V temeljih namreč pretresa naše vrednote, zaupanja in navade ter ubija lesk globalizacije, potrošništva, poveličevanja mobilnosti, ekskluzivnost turizma in svetovljanstva. Prav tako se zavedamo, da je preteklo obdobje pustilo negativne posledice tudi na področju izobraževanja in da bomo to nujno morali upoštevati še nekaj časa.

Vendar je čas, da gremo naprej in pozabimo na leti, ki ju je tudi na študijskem področju izjemno zaznamovala epidemija COVIDA-19. Čas je, da gremo naprej kot cepljeni in tako zagotovimo, da bodo naša predavanja spet to, kar so bila, da se boste lahko družili s svojimi prijatelji, kolegicami in kolegi ter se osebno posvetovali z vašimi predavateljicami in predavatelji. To pa bo mogoče le z našim skupnim sodelovanjem in zavedanjem, da je cepljenje trenutno edina pot, ki nam to omogoča. Zato ponovno apeliram na vas, dragi študentke in študenti, cepite se! Zase, za družbo, za prihodnost, ki ne sme biti omejena na študij na daljavo.

 

Srečno v novo študijsko leto!

 

vir: https://www.um.si/univerza/medijsko-sredisce/novice/Strani/novice.aspx?p=3569

 

Mogoče vam bo všeč