Nekategorizirano

Nacionalna HanziTV 2020 o novoletni idili diktatorja Broza 1972, naši organi gluhi na zahteve Avstrijcev za izročitev Gorenca

“Nacionalna RTV je v leto 2020 sramotno zakorakala s Titom nazaj – v leto 1972, ko je udba likvidirala največ disidentov,”  so v odzivu na oddajo, objavljeno na sam silvestrski večer, v kateri so predvajali videoposnetek jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita, kako je praznoval novo leto v ljubljanski tovarni Dekorativa leta 1972. Prav gotovo sta bila v Brozovi bližini ves čas tudi Silvo Gorenc in Boris Mužič, leta 1972 ključni osebi jugoslovanske Udbe.

Sledila je burna reakcija na socialnih omrežjih, kako nacionalna HanziTV na prehodu v letu 2020 “prodaja” romantično podobo diktatorja, odgovornega za stotisoče mrtvih in preganjanih. Poslanec SDS v DZ Franci Breznik je na svojem twitter profilu zapisal, da nas nacionalna TV leta 2020 vrača k starim vzorcem in udinjanju staremu in sedanjemu režimu, Udba pa je prav 1972. leta likvidirala največ disidentov,  sredi Ljubljane tudi Stjepana Crnogorca, ki ga je ugrabila v Salzburgu. 

Naj spomnimo, da je avstrijsko državno tožilstvo v Celovcu pred štirimi leti na slovenske pravosodbne organe naslovilo zahtevo po izročitvi Silva Gorenca in Borisa Mužiča, odgovorna za ugrabitev Stjepana Crnogorca v Salzburgu in njegovo likvidacijo v Ljubljani.

Za ugrabitev avstrijska zakonodaja predvideva 10 – 20 let zapora, za likvidacijo pa tudi doživljenjski zapor, zato so od slovenskih organov zahtevali aretacijo in izročitev Gorenca in Mužiča. Kazensko ovadbo za Gorenca in Mužiča, oba imata na vesti tudi likvidacijo Stjepana Đurekoviča v Nemčiji,  je v Avstriji sprožil Roman Leljak, ki je obremenilno gradivo našel v Arhivu RS.

Slovenija še do danes ni izročila Gorenca in Mužiča Avstriji, je pa Gorenc zaradi domnevne razžalitve  sodno preganjal Romana Leljaka, vendar je potegnil kratko.

Preberite tudi intervju z Romanom Leljakom v dveh delih:

https://vfokusu.com/post/332012/intervju-z-romanom-leljakom-i-del

V drugem delu Roman Leljak: Milan Kučan je človek, ki je dajal ukaze za umiranje ljudi!

https://vfokusu.com/post/332143/intervju-z-romanom-leljakom-ii-del

 

Mogoče vam bo všeč