Nekategorizirano

Na slovenskih železnicah z današnjim dnem nov vozni red

Nov vozni red v potniškem prometu Slovenskih železnic (SŽ), ki velja med 15. decembrom in 29. avgustom prihodnje leto, prinaša nekaj pomembnih sprememb v notranjem in mednarodnem prometu.

Hitreje med Hodošem in Koprom
Na SŽ izpostavljajo krajši potovalni čas vlaka med Hodošem in Koprom, spremenjen in podaljšan koledar voženj kopalnega vlaka v Koper in Pulj ter tudi krajši potovalni čas mednarodnega vlaka InterCity Cittadela (IC 247/246), ki vozi med Ljubljano in Budimpešto.

Veljavnost voznega reda od 15. decembra 2019 do 29. avgusta 2020.

Namesto nadomestnih avtobusov ponovno vlaki
V notranjem prometu bodo med Zidanim mostom in Laškim namesto sedmih nadomestnih avtobusov ponovno vozili vlaki, voziti bo začel dodatni večerni vlak proti Kamniku (odhod iz Ljubljane ob 21.15 (vlak 3192) in povratek iz Kamnik Grabna ob 22:07 (vlak 3197), večerni vlak št. 3299, ki je vozil le do Grosupljega (odhod iz Ljubljane ob 19.33), pa bo podaljšal vožnjo do Ivančne Gorice. Vlaka 502/503 (Hodoš-Ljubljana-Koper) bosta tudi z novim voznem redu vozila z garnituro Pendolino, kar bo skrajšajo čas potovanje za 46 (vlak 503) oziroma 76 minut (vlak 502), saj so ukinjeni nekateri postanki vlaka. Nadomeščeni bodo z lokalnim vlakom.
Med 18. aprilom in 27. septembrom prihodnje leto kje spremenjen in podaljšan koledar voženj kopanega vlaka v Koper in Pulj, nova bosta vlaka št. 2202, ki bo med tednom iz Zidanega Mosta proti Ljubljani odpeljal ob 8:50, in št. 2280, ki bo vozil vsak dan ob 21.05 iz Dobove proti Ljubljani.

Dodaten jutranji vlak ob koncih tedna se obeta iz Logatca proti Ljubljani, in sicer iz Ljubljane (št. 2634) z odhodom ob 5.30 in povratku v Ljubljano (št. 2635) ob 7. uri. Vlak št. 3220 vozi iz Metlike (prej Novo Mesto Šmihel) z odhodom iz Metlike ob 8.18 in prihodom v Ljubljano ob 10.56.

Krajše potovanje med Ljubljano in Budimpešto
Nekaj sprememb bo tudi v mednarodnem prometu, kjer na SŽ izpostavljajo, da bosta od 15. decembra med Ljubljano in Reko (Opatijo) spet vozila dnevna vlaka številka 482 in 483. Z vlakom InterCity Cittadela (IC 247/246), ki vozi med Ljubljano in Budimpešto, bo potovanje proti Budimpešti krajše za 24 minut, iz Budimpešte proti Ljubljani pa za 9 minut.

Tudi vlaki v smeri Italije in obratno bodo vozili z novim voznim redom, in sicer iz Ljubljane proti Trstu, v novem voznem redu bo moč najti dnevne direktne povezave v smeri Avstrije do Gradca, Dunaja (z zvezami za Prago, Brno, Bratislavo, Varšavo) Salzburga, v smeri Nemčije do Münchna (z zvezami za Pariz, Bruselj, Amsterdam, Koebenhaven in drugih mest v Nemčiji) in Frankfurta, v smeri Madžarske do mest Zalaegerszeg, Veszprem in Budimpešta, v smeri Hrvaške do Zagreba (z zvezami za Split) in v smeri Srbije do Beograda in naprej.
V okviru ponudbe nočnih vlakov so povezave z nočnima vlakoma s spalniki in ležalniki v smeri Züricha ter proti Salzburgu, Münchenu ter Beogradu, poleg povezav do letališč Gradec, Frankfurt, Dunaj in München, pa je z Ljubljano povezano tudi letališče Trst v Ronkah.

Vir: SŽ

Mogoče vam bo všeč