Nekategorizirano

Na prvem Ljudskem srečanju v Mariboru visoka udeležba in odlično vzdušje članov in simpatizerjev SLS in NLS

Maribor, 14. december 2019 – Ob visoki udeležbi in odličnemu vzdušju je v Mariboru potekalo prvo Ljudsko srečanje, na katerem so zbrane nagovorili predsednik SLS Marjan Podobnik, podpredsednik SLS in evropski poslanec Franc Bogovič in drugi predstavniki vodstva SLS, Franc Kangler iz Nove Ljudske stranke, s katero bo SLS oblikovala skupno listo za prihodnje volitve, ter zunanji podporniki SLS.  

Osrednji temi prvega Ljudskega srečanja sta bili prizadevanje za vzpostavitev pravne države in zavzemanje za skladnejši regionalni razvoj, kot dva temelja za uspešno izkoriščanje razvojnih potencialov Slovenije.

Predsednik SLS Marjan Podobnik je v nagovoru posebno izpostavil pomen sodelovanja in povezovanja vseh, ki so pripravljeni sodelovati pri reševanju konkretnih problemov ljudi. Zaključil je z mislijo blaženega Antona Martina Slomška, ki je na koledarju SLS za leto 2020: »Bodi v svoji besedi resničen, v dejanju pravičen«.

Po besedah predsednika NLS Franca Kanglerja se je ljudska stranka v preteklosti vselej borila za podeželje in pri tem vedno plačevala ceno. Kot je dejal, so z vsemi topovi udarili po njih, ko so se borili za regije in decentralizacijo Slovenije, pa so vse to do danes preživeli.

							“Glede na to, da je Slovenija danes ugrabljena, centralizirana in se v njej kljub demokraciji in članstvu v EU kršijo človekove pravice, smo vsi odgovorni za to, da se borimo za boljši jutri ter za pravično in pošteno državo,” je dejal Kangler.

Prepričan je, da nihče v njihovih vrstah ni proti migrantom ali nacionalist, a Slovenija ima svoj red in ustavo. Če se ga moramo držati slovenski državljani, potem se ga naj držijo tudi vsi tisti, ki stopijo na naša tla, je še dodal.


Tudi njihov evropski poslanec Franc Bogovič ni mogel mimo vprašanja migracij. “Politika odprtih meja se je pokazala kot zgrešena. Na srečo je ta čas zdaj mimo in tudi tisti, ki so pred leti na to prisegali, zdaj vedo in stavijo na to, da je mejo treba znati varovati,” je dejal Bogovič in pri tem omenil nujnost zaustavitve tihotapcev, ki naj bi lani obrnili več kot 40 milijard evrov na račun migrantov. Evropa kot najbolj želena celina ne more sprejeti toliko ljudi, kot bi jih rado prišlo, je še dodal.

Bogovič je glede skladnega regionalnega razvoja poudaril, da je SLS lahko ponosna na svoje preteklo delo, saj ima še vedno največ županov, prav občine pa so po njegovem tiste, ki so razvile Slovenijo. Opozoril je še na preslabo črpanje evropskega denarja ter na to, da bo potrebno v prihodnji finančni perspektivi narediti veliko več.

Pred osrednjim delom mariborskega srečanja sta potekala volilna občna zbora Slovenske kmečke zveze pri SLS, kjer je bil za predsednika izvoljen Rok Sedminek iz Spodnje Savinske doline, in Društva SKZ, kjer je bil za predsednika izvoljen Miroslav Kosi iz Ormoža. Na obeh občnih zborih je bil izpostavljen pomen poenotenja delovanja kmetov in vseh drugih, ki izhajajo iz SLS in delujejo v različnih kmečkih in podeželskih organizacijah, v korist slovenskih kmetov, slovenskega podeželja in s tem tudi v korist celotne Slovenije. Izpostavljena sta bila tudi pomen prizadevanja za večjo samooskrbo s hrano in pomen povečanja predelave slovenskega lesa za doseganje čim večje dodane vrednosti.

Vir:sls.si

Mogoče vam bo všeč