Nekategorizirano

Kočevska reka in postroj pred 29. leti odločilna za osamosvajanje Slovenije

Res je. Tukaj se je začelo. Čez tri dni bo natanko 29 let od prvega postroja, prav tukaj tako kot danes na tem poligonu, danes imenovanim Spominski park MSNZ(Spominski park Manevrske strukture Narodne zaščite). S tem so dali jasno sporočilo, da so pripravljeni izbojevati in  braniti pot v samostojnost Slovenije.  Prav zato smo se danes zbrali da še enkrat oziroma devetindvajsetič obeležimo trenutke ko so ti junaki tukaj prvič stali in bili pripravljeni dati svoja življenja. Takrat je, kot že pravi skoraj ponarodeli stavek takratnega predsednika Vlade Lojzeta Peterleta, »zadišalo prvič po slovenski vojski«. Nekateri od teh fantov so bili danes med nami. In prav zato globok poklon in vsa čast za junaška dejanja v usodnih časih  za osamosvajanje in osamosvojitev Slovenije.

Veseli smo da smo se danes zbrali v tolikšnem številu vsi tisti, ki nam je takrat bila, je ves čas in tudi bo, Slovenija  naša najbolj intimna opcija. Takrat pred 29 leti ni bilo njenega vrhovnega poveljnika oboroženih sil, tudi danes taisti nekdanji poveljnik ni bil tukaj, ampak je imel pomembno delo, »šenkavanje« državljanstev, in pomoči pri krajšanju časa do pridobitve le tega za eminentno vrhunsko » tretjeligaško«  avstrijsko političarko za slovensko rabo ker je baje od »nacionalnega« interesa. Veseli smo bili prisotnosti Boruta Pahorja, sedanjega vrhovnega poveljnika slovenske vojske. Poleg Lojzeta Peterleta se je slovesnosti udeležil tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel.

Dr. Božo Predalič, generalni sekretar in član predsedstva Združenje VSO,  je uvodoma nagovoril in pozdravil vse prisotne. Izpostavil je pogum tistih, ki so 17. decembra stali v prvem postroju Slovenske vojske: »Verjamem, da jim tedaj ni bilo prijetno, to so bili negotovi časi.« spomnil je še, da so s tem dejanjem veliko tvegali, saj bi lahko takrat intervenirala jugoslovanska armada, »toda stali so tu, odločeni, da branijo slovensko samostojnost, s čimer so se zapisali v slovensko zgodovino«. Obžalovanja vredno in  politično indolentno to  da v normalnih državah bi se ob takšni svečanosti pričakovala tudi prisotnost obrambnega ministra Karla Erjavca, pa tudi drugih visokih predstavnikov Vlade RS, ki bi morali  znati in čutiti pomembnost tega trenutka in prostora v Kočevski Reki. Ne oni rajši vidijo da so nekje v zelo intenzivnih pogovorih  z Kitajci ali da  rešujejo brezposelni status »vojakinje »Mlinar. Žalostno in pomenljivo. Zaključil je, da takrat, ko bodo Slovenijo zopet vodili ljudje, ki so jo ustvarjali in jo imajo radi, bodo ti zgodovinski trenutki zopet pridobili na pomenu: »Dragi prijatelji, čutim, da je ta dan vedno bližje«.

Osrednji, slavnostni govorec je bil Igor Bavčar, med osamosvojitvijo in pripravami nanjo  v minister za notranje zadeve   v svojem govoru je povzel dogodke izpred slabih treh desetletij in izpostavil, da je bil začetek 90. let prelomen tudi v smislu razkola in travm nacije. Demos namreč v ospredje ni postavljal politične pripadnosti, pač pa pomen lastne državnosti kot odgovora na izzive časa. Veličina naše vojne je v tem, da smo delali manj napak kot JLA. In da smo se zanesli nas. Se nismo pogajali o tem ali jih lahko napademo in ali smo lahko samostojni.  Da smo lahko delovali kot več 20.000 glava MSNZ, gre zahvala ravno tem, ki so že 17.12.1990 stali tu. Tokrat smo se zanesli na svoj občutek da prav za prav ničemer  ne grešimo ker branimo in hočemo nekaj kar bi že morali imeti svojo samostojno in neodvisno državo.

Samoumevnost EU in zavezništvo Nato ni tako trdna in zagotovljena ampak sta veliki preizkušnji. Z odhodom Velike Britanije iz EU se  dejansko evropska konstrukcija maje. “Ocenjujem, da so procesi, ki so nastali, nepovratni in bodo temeljito spremenili podobo, ki smo je bili vajeni 30 let, podobo Evrope, v katero smo tudi mi vstopili, prvič kot svoboden narod,” je pojasnil.

Slovenija se pravzaprav mora zanesti na svoje potenciale v ljudeh znanju in tisto kar je v narodovem genomu zapisano, marljivost, pridnost in navezanost na Slovenijo. Delati moramo vse da mlajše generacije obdržimo doma z vso uporabnostjo njihovih potencialov. Če nam to uspe, smo »usojeni« na lepšo prihodnost, našo sedanjo in od zanamcev.

Podžupan Občine Kočevje Gregor Košir, kot predstavnik občine gostiteljice vsakoletnega postroja tu v Kočevski reki,  je dejal, da je Kočevska skozi zgodovino dolga leta bila upravljana pod posebnim režimom, »toda zahtevne razmere so še dodatno krepile domoljubje in ohranjale upanje, da bomo nekoč Slovenci edini gospodarji na svoji zemlji«.

Za kulturni del programa  je poskrbel dramski igralec Roman Končar  ter člani trobilnega  kvinteta Orkestra Slovenske vojske.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitev kot nosilec vsakoletnih aktivnosti povezane z postrojem  in ohranjanju spomina na postroj pred skoraj tremi desetletji mora še naprej delati pravna tem , na krepitvi vedenja o pomenu dogodkov izpred 29 leti. Današnja slovesnost pod imenom »Prihodnost pripada pogumnim« pomeni prav to. In če bo potrebno dejanje poguma bo ponovljeno. Dejanje poguma ni  dejanje po naročilu, kot lahko naročiš pico ali taksi. Če ga premoreš si domoljub in to ostaneš. Tega prijetnega notranjega čuta je treba negovati, navzven kazati in nič se ga sramovati. Danes je bilo tega v zadostnih količinah.

							Naj   tako tudi ostane,  z pogumom in drznostjo do lepše prihodnosti!

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč