Nekategorizirano

Pri Milku Noviču višji sodniki slepo sledili okrajnim

»Gre za monstrum, za pošast, ki je daleč nad mojimi močmi,« mi je včeraj v telefonskem pogovoru dejal dr. Milko Novič, ki že vse od aretacije 22. decembra 2014 ždi v priporu na Povšetovi. Zmeren optimizem je vel iz njegovih besed, ko sem ga vprašal, kaj bo počel po tem, ko ga bo, če ga bo, senat višjega sodišča spoznal za nedolžnega in razveljavilo obsodilno sodbo okrajnega sodišča, po kateri  je bil za umor direktorja Kemijskega inštituta  Janka Jamnika obsojen na 25 let zapora.  Da gre za konstrukt, je dejal. Za konstrukt, v katerem so lagali vsi po vrsti, izvedenci, forenzični laboratorij, šef NPU Darko Majhenič, tožilka Blanka Žgajnar….« načrtno so me hoteli vmešati, da bi se me rešili, ker sem bil moteč element.«

Prav na današnji dan, ko so se Noviču iztekla tri leta bivanja za zapahi, je višje sodišče odločalo in tudi odločilo o njegovi usodi. Pa ne v njegovo korist, da bi ga oprostilo in mu omogočilo, da iz sodne dvorane stopi kot svoboden državljan. Raje je sledilo  »norostim« okrajnih sodnikov, ki so verjeli konstruktu šefa NPU Majheniča,  obtožnici tožilke Žgajnerjeve, verjeli vprašljivim ugotovitvam forenzičnega strokovnjaka Sabljiča, zavrnili sleherne objektivne dokaze obrambe, ki so Noviča razbremenjevali krivde za umor Jamnika in potrdilo 25-letno zaporno kazen.

Iskrico upanja, da bo lahko Milko Novič stopil na prostost, je prinesla sredina obravnava senata višjega sodišča,  ki se je za zaprtimi vrati seznanilo z zapisniki zaslišanj iz preiskave, ki poteka zoper 54-letnega libanonskega kemika Michaela Stephana, nekoč zaposlenega na Kemijskem inštitutu. Omenjeni Libanonec naj bi bil osumljen načrtovanja umora enega vodilnih na Kemičnem inštitutu, zato je po mnenju Novičenega zagovornika, odvetnika Jožeta Hribernika, velika verjetnost, da je povezan tudi z umorom Jamnika. Zato je danes sodišče nameravalo zaslišati očeta pokojnega Janka Jamnika, ki so mu zdravstvene težave onemogočile prihod na sodišče, zavrnilo pa predlog obrambe, da zasliši mamo pokojnega Jamnika in še nekatere druge dokazne predloge. Po sklepnih besedah tožilke in obrambe je razsodilo, Milko Novič je pravnomočno obsojen na 25 let zapora.

“V prepričanju, da polno spoštuje neodvisnost ustanov pravne države, si  dovolim opozoriti, da posamezni sodni postopki trajajo nesorazmerno dolgo. To je še posebej zaskrbljujoče v kazenskih postopkih in v primerih, ko se obdolženi nahaja v priporu in mu je tako prostost odvzeta, ne da bi bil na pristojnem sodišču že pravnomočno obsojen,” je pred enim mesecem po srečanju Marjano Novič,  soprogo Milka Noviča, dejal Borut Pahor, ki prav danes na dan, ko je bil Milko Novič pravnomočno obsojen na 25 let zapora, nastopil še en petletni predsedniški mandat.  Da je z odvzemom osebne svobode  kršena ena od najpomembnejših temeljnih človekovih pravic, zapisanih v Ustavi Republike Slovenije, je takrat opozoril Borut Pahor, zato je to pravico dovoljeno s priporom omejiti le pod izredno strogimi pogoji in le za najkrajši možni čas.

Zato spoštovani predsednik Republike Borut Pahor. Ste na čelu države, ki jo obvladuje neformalno peto omrežje oblasti, globoka država ali pa udbo-mafijsko omrežje, ki ima v primežu tako policijo, tožilstvo, kakor sodno vejo oblasti. O stricih iz ozadja ste sami govorili. Presekajte to povezavo z ukrepom, podpišite ukaz o pomilostitvi dr. Milka Noviča. Če ni običaj, da s tem aktom posežete, ko postopki še niso končani, je zdaj čas, da to storite.  Sicer se bodo zadeve vlekle in vlačile po sodiščih, brez upanja na pravično sodbo in prostost za Milka Noviča.

Boris Cipot   

Mogoče vam bo všeč