Nekategorizirano

Na listih lokvanjov se gradi zeleno mesto

Na ekološka mesta, ki presenetijo s svojim futurističnim videzom, ne bomo dolgo čakali. Arhitekturno podjetje BIG je predstavilo načrt za gradnjo treh umetnih otokov v bližini otoka Penang v Maleziji, ki bodo delovali po trajnostnih načelih.

Reciklirane surovine

Ambiciozen projekt “BiodiverCity”, ki bo zasedel 1820 hektarjev zemlje, je sprožila vlada malezijske države Penang, s ciljem ustvariti globalno destinacijo, ki bo spodbudila gospodarsko in kulturno rast Penang-a, hkrati pa zaščitila obalno biotsko raznovrstnost in njene naravne habitate.

Vsak od treh otokov “BiodiverCity” bo imel obliko vodne lilije in bo vseboval soseske mešane rabe, 242 hektarjev parkov, 4,6 kilometra javnih plaž in 25 kilometrov dolgo obalo.

 Med 15.000 in 18.000 prebivalci bodo našli nov dom v vsakem otoškem okrožju, kjer bodo uporabljali obnovljive vire energije, vodo iz lokalnih virov in sisteme za obdelavo odpadkov. Kot gradbeni material bo uporabljena kombinacija bambusa, malezijskega debla in “zelenega betona” iz recikliranih surovin.

Ekološka vozila

Velika pozornost je namenjena prometu, tako na otoku kot med njimi, zato bodo vsa ta območja brez tradicionalnih avtomobilov, ki jih bodo na kopnem, vodi in zraku nadomestila okolju prijazna vozila, zgrajene pa bodo številne pohodniške in kolesarske poti. Otoki bodo imeli tudi mrežo ekoloških koridorjev, širokih med 50 in 100 metri, ki bodo služili kot naravni rezervati in parki, ki bodo spodbujali razvoj biotske raznovrstnosti.

Mogoče vam bo všeč