Nekategorizirano

Moja dežela – lepa in gostoljubna

Celje, 19. oktober 2020 – Celje je v spletnem glasovanju akcije Turistične zveze Slovenije, Moja dežela – lepa in gostoljubna, dobilo daleč največ glasov. Po uradnem ocenjevanju smo dobili drugo nagrado v kategoriji večji mest.

 Letošnjo že 29. prireditev so izpeljali v virtualni obliki, zato nas je v septembru obiskala snemalna ekipa, s katero se je v središču mesta srečala podžupanja Mestne občine Celje Breda Arnšek. Na Starem gradu Celje je goste sprejel srednjeveški vitez in jim pripravil grofovski piknik. Celje se predstavlja tudi v reviji Turistične zveze Slovenije Lipov list, ki je izšel ob dnevih slovenskega turizma.

 Nedvomno je Celje vredno obiska za en dan ali ves teden. Je relativno majhno, ampak ponuja ogromno. Staro mestno jedro Celja je očarljivo in romantično, na vsakem koraku so vidne sledi nekih drugih časov, ki nas spominjajo na veličastno rimsko Celeio in čase, ko so območju vladali Celjski grofje. Imamo Turistično informacijski center, ki je prejel najpomembnejšo nagrado, ki jo mesto lahko prejme na področju konservatorstva: Europa Nostra. Imamo največje pokrito arheološko razstavišče v Sloveniji, Celeia – mesto pod mestom. Pa tudi sicer smo v marsičem edinstveni … Pravkar smo odprli največji znanstveno–zabavni park v Sloveniji, Tehnopark Celje, naš grad je največja srednjeveška utrdba na Slovenskem, po našem mnenju tudi najlepša. V Celju je edini otroški muzej v Sloveniji: Hermanov brlog. Velika prednost je, da nas obdaja čudovita narava v neposredni bližini starega mestnega jedra ali nekaj minut vožnje stran. Mestni gozd ponuja številne možnosti za sprostitev in rekreacijo, Celjska koča je raj za pohodnike in adrenalinske navdušence z zip-linom in adrenalinskim parkom, na Šmartinskem jezeru smo odprli Wake park.

Iz leta v leto se trudimo, da mesto postane še bolj prijetno, še bolj prijazno. Postopno umikamo promet iz središča mesta in veliko pozornosti namenjamo projektom trajnostne mobilnosti.

  Obrazložitev na spletni strani Turistične zveze Slovenije je dostopna tukaj.

 Mesto Celje je prvo nagrado Turistične zveze Slovenije za najlepše in najbolj gostoljubno mesto prejelo leta 2018.

 

***

 

 

 

 

 

Celje, 19. oktober 2020

Številka: 091-6/2020

Mogoče vam bo všeč