Nekategorizirano

Minister Tonin z nemško in portugalskim ministrom o tesnejšem povezovanju pri predsedovanju Svetu EU na obrambnem področju

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je danes v Berlinu ob robu neformalnega srečanja obrambnih ministrov EU, sestal z obrambno ministrico Zvezne republike Nemčije Annegret Kramp-Karrenbauer in obrambnim ministrom Portugalske Joãom Gomesom Cravinhom. Slovenija skupaj z Zvezno republiko Nemčijo in Portugalsko tvori tako imenovano trojko držav, ki sestavijo 18-mesečni program z glavnimi temami in dolgoročnimi cilji predsedovanja.

				Skupna fotografija obrambnih ministrov EU na neformalnem srečanju v Berlinu			Skupna fotografija obrambnih ministrov EU na neformalnem srečanju v Berlinu

Obrambna ministrica Zvezne republike Nemčije Annegret Kramp-Karrenbauer in obrambni minister Portugalske João Gomeso Cravinho sta sprejela pobudo slovenskega ministra za obrambo mag. Mateja Tonina za redno srečevanje v obdobju predsedovanja, ki bi omogočilo tesnejše povezovanje in medsebojno usklajevanje pri uresničevanju ciljev ter skupen pristop do evropskih institucij. Ministra in ministrica so se v nadaljevanju pogovarjali o sodelovanju tretjih držav v okviru stalnega strukturnega sodelovanja (PESCO – Permanent Structured Cooperation) ter skupnem sodelovanju pri realizaciji novo nastajajočega instrumenta Evropskega mirovnega sklada (EPF) in  strateškem kompasu.

Na ravni Ministrstva za obrambo so bile doslej identificirane tri glavne prednostne naloge za obdobje slovenskega predsedovanja v drugi polovici leta 2021, ki pa bodo glede končnih rezultatov in ciljev še predmet dodatnih usklajevanj v prihodnosti. Ta področja so Zahodni Balkan (krepitev dialoga in večje vključevanje držav Zahodnega Balkana v pobude Skupne varnostne in obrambne politike), nadgradnja EU-NATO sodelovanja na področjih kibernetske varnosti, hibridnih groženj in vojaške mobilnosti ter izboljšanje energetske učinkovitosti obrambnega sistema.

				Minister Matej Tonin izjava po koncu srečanja			Minister Matej Tonin izjava po koncu srečanja

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je po končanem trilateralnem srečanju udeležil ministrskega srečanja skupine 21 držav, ki sodelujejo v okviru Koncepta vodilnih držav pod vodstvom Nemčije. Koncept je osredotočen na krepitev evropskega stebra Nata z oblikovanjem večjih formacij, sestavljenih iz nacionalnih prispevkov, ki dopolnjujejo nemške jedrne zmogljivosti. Razprava je potekala na osnovi četrtega poročila o napredku, ki izpostavlja večji poudarek oblikovanju sil v visoki stopnji pripravljenosti, predvsem za sodelovanje v Natovih odzivnih silah. Slovenija se je pridružila skupini junija 2018 in sodeluje v JRKBO (jedrski-radiološki-kemijski-biološki obrambi) zmogljivostnem grozdu in v Večnacionalni letalski skupini, proučujemo pa tudi možnost sodelovanja v drugih zmogljivostnih grozdih, saj si želimo dvigniti obrambno sodelovanje z Nemčijo na višjo raven.

Mogoče vam bo všeč