Nekategorizirano

Minister dr. Logar na neuradnem zasedanju zunanjih ministrov EU v Berlinu o razmerah v Belorusiji

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se na povabilo visokega predstavnika Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josepa Borrella in nemškega zunanjega ministra Heika Maasa v Berlinu udeležuje dvodnevnega neuradnega zasedanja zunanjih ministrov EU. Prvi dan zasedanja so ministri razpravljali o razmerah v Belorusiji in možnih odzivih EU nanjo.
 

				Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar			Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar
V razpravi o razmerah v Belorusiji so ministri za zunanje zadeve Unije poudarili, da mora EU še naprej delovati v smeri umirjanja razmer v tej državi. Zunanji ministri so razpravljali o nadaljnjih ukrepih EU, izpostavili pomen nacionalnega dialoga med oblastmi in opozicijo, pozdravili napore Evropske komisije za zagotovitev finančne pomoči Belorusiji ter podprli aktivnosti v okviru OVSE.
 
Pred začetkom neuradnega srečanja je nemški minister za zunanje zadeve Maas gostil kosilo z ministrom za zunanje zadeve Izraela Gabrielom Ashkenazijem. Beseda je tekla o razmerah v regiji, kjer so ministri pozdravili nedavni dogovor med Izraelom in Združenimi arabskimi emirati in obenem izrazili upanje, da bo v sporazumu zapisani odlog načrta aneksacije pripomogel tudi k oživitvi bližnjevzhodnega mirovnega procesa.
 
Jutri bodo ministri za zunanje zadeve Unije na zasedanju posvetili pozornost odnosom med EU in Rusijo ter odnosom s Turčijo in razmeram v vzhodnem Sredozemlju.

Mogoče vam bo všeč