Nekategorizirano

Lukashenko obtožuje Poljsko za razgradnjo države. Ta je obtožbe beloruskih oblasti proti Varšavi označila za neutemeljene

Poblazneli Lukašenko se je odlepil od realnega sveta.  Klasični vzorec  obnašanja samodržcev  s  katerim si pomagajo da ostanejo čim dlje na oblasti. Lukashenko je na nekem posvetu v Minsku  izjavil da ima Poljska ozemeljske apetite do območja Grodna, na severozahodu  Belorusije, s čemer ogroža belorusko ozemeljsko celovitost  ter da izvaja hibridno vojno kako na zunanjih mejah in sočasno nagovarja »nezadovoljneže« v državi da  naj ne priznajo rezultate predsedniških volitev v Belorusiji, kar pa bi naj pomenilo vmešavanje v notranje zadeve sosedne države.

V četrtek je predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko na sestanku dejal, da je država zdaj prisiljena porabiti ogromno denarja za stabilizacijo razmer na zahodnih mejah, kjer so bile nameščene nekatere vojaške enote. Hkrati jima je dejal, da “če se bo Belorusija razpadla, bo Grodna odšla na Poljsko, in oni, predvidoma Varšava, o tem že odkrito govorijo, spijo in vidijo”. Hudo postaja. Obenem, pravijo priče,da je Lukashenko doma in na tujem že tarča posmeha, ko hodi z »kalašnjikovko«  naokoli.

 Predstavniki Poljske vladi in oblasti  so  zaprepadeni. Namestnik poljskega zunanjega ministra Marcin Pshidach meni, da so izjave Lukašenka poskus ustrahovanja beloruske družbe “namišljeni zunanji sovražnik”. Poljska je presenečena in razočarana nad obtožbami najvišjih uradnikov v Belorusiji proti Varšavi. To je v četrtek dejal namestnik zunanjega ministra Poljske Marcin Pshidach na brifingu po sestanku z veleposlanikom Belorusije na Poljskem Vladimirjem Čuševim.

Po Pshidachu je bil veleposlanik “nujno pozvan na zunanje ministrstvo v zvezi s številnimi neresničnimi obtožbami iz ust najvišjih predstavnikov beloruskih oblasti proti Poljski”.

Na Poljskem ne morejo soglašati z tovrstnimi izjavami.  Razočarani so in presenečeno gledajo na  takšne in tovrstne izjave predsednika Lukašenka in njegove bližnje okolice in pravijo da so neresne in z ničemer konkretnim utemeljene.”Na Poljskem ne vedo nič o nobenem prestavljanju meje še manj o premiku  vojske in kopičenju čet na določenem odseku me ej med državama,” pravi v svoji izjavi Marcin Pshidach.  Gre se preprosto za poskus zastraševanja Belorusije in odvračanje pozornosti od resničnih problemov s katerimi se sooča Belorusija, točneje Lukashenko. Gre se zato kot trdijo na Poljskem da niti Poljska niti NATO   sovražnih načrtov  ali kakršna koli dejanja , ki bi nakazovala prej omenjeno  izmišljotino.

V četrtek je predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko na sestanku dejal, da je država zdaj prisiljena porabiti ogromno denarja za stabilizacijo razmer na zahodnih mejah, kjer so bile nameščene nekatere vojaške enote. Hkrati jima je dejal, da “če se bo Belorusija razpadla, bo Grodna odšla na Poljsko, in oni, predvidoma Varšava,  o tem že odkrito govorijo, spijo in vidijo”

Ni skrivnost, da Belorusija preživlja akutno globoko institucionalno  in politično krizo. Goljufija pri volitvah je sodu izbila dno. Veča li manj je jasno da  Lukashenko ne bo več mogel upravljati države, saj ljudje zahtevajo, da odide. Ne  spoštujejo ga več  kvečjemu se mu smejijo na  kakšen  način se oklepa moči. Neizogibno sledi, pomembno je da čim manj žrtev te krize,  ki se lahko reši z odhodom zadnjega diktatorja starega komunističnega vzorca in profila.

Belorusija kot država in skupnost bi radi živela svobodneje  in primerno času,  ki prinaša danosti, primerne  21 stoletju.

Vane T.Costa

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč