Nekategorizirano

Mike Pompeo naslednji teden na Češkem, v Sloveniji, Avstriji in na Poljskem

WASHINGTON – Ameriški državni sekretar Michael Pompeo bo od 11. do 15. avgusta obiskal Češko, Slovenijo, Avstrijo in Poljsko, so sporočili iz ameriškega State Departmenta.

V izjavi je zapisano, da se bo Pompeo v Plznu srečal s češkim zunanjim ministrom Tomasom Petricekom, da bi obeležil osvoboditev Zahodne Češkoslovaške v drugi svetovni vojni, in da bo v Pragi vodil pogovore s češkim premierjem Andrejem Babišem o energetskem sodelovanju in o odnosih z Rusijo in Kitajsko.

Pompeo se bo 13. avgusta v Ljubljani srečal s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem in slovenskim premierjem Janezom Janšo, da bi razpravljali o tesnejšem ameriško-slovenskem sodelovanju, pa tudi o jedrski energiji in povezovanju Zahodnega Balkana.

State Department poudarja, da se bo Pompeo 14. avgusta na Dunaju srečal z avstrijskim zunanjim ministrom Aleksandrom Schalenbergom in avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzom, s katerimi bo razpravljal o trgovinskih in naložbenih odnosih ter vprašanjih regionalne varnosti.

V času bivanja na Dunaju se bo Pompeo srečal tudi z generalnim direktorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafaelom Grossijem.

Pompeo se bo 15. avgusta v Varšavi srečal s poljskim premierjem Mateuszom Morawieckijem, poljskim zunanjim ministrom Jacekom Czaputowiczom in poljskim predsednikom Andrzejem Dudo.

Na srečanjih v Varšavi bodo razpravljali o pavidemičnem omrežju kovid 19, 5G in izboljšanju regionalne energije.

Pompeo se bo udeležil praznovanja 100-letnice bitke pri Varšavi

Mogoče vam bo všeč