Nekategorizirano

To je ruski tajkun, ki je v Bejrutu pustil ladjo, polno eksplozivnega tovora

Igor Grečuškin, ruski državljan, ki domnevno prebiva v Limasolu na Cipru, je lastnik nesrečne ladje, ki prevaža nevarni tovor, ki je sedem let po privezu eksplodiral in povzročil nepredstavljivo uničenje v Bejrutu, poroča Index.hr.


				Igor Grečuškin, ruski tajkun, neposredni krivec za eksplozijo amonijevega nitrata v Bejrutu			Igor Grečuškin, ruski tajkun, neposredni krivec za eksplozijo amonijevega nitrata v Bejrutu

Gre za približno 2.750 ton amonijevega nitrata, kemične spojine, ki se uporablja kot gnojilo, vendar se v določenih situacijah lahko uporabi tudi kot eksploziv ali nenamerno povzroči eksplozijo, kot se je to žal zgodilo v pristanišču v Bejrutu. Gnojilo je bilo namreč od leta 2014 do danes shranjeno v hangarju v libanonski prestolnici, brez varnostnih ukrepov, ki bi preprečili katastrofo, ki se je zgodila.

S tem tovorom je ladja pod moldavsko zastavo MV Rhosus oktobra 2013 “obtičala” v pristanišču Bejrut. Toda cilj “Rhosusa”, ki je priplul iz Batumija v državi Georgia, sploh ni bil Libanon, ampak Mozambik. Kakor poroča CNN na podlagi pridobljenih dokumentov, je kapitan Boris Prokoshev ustavil ladjo v Grčiji, da bi jo napolnil z gorivom. Nato ga je lastnik Grečuškin, domnevno direktor podjetja “Teto Shipping”, obvestil, da mu je zmanjkalo denarja in da bo moral pobrati dodatni tovor v Bejrutu, da bi lahko pokril potne stroške. Ruski portal “Siberian Times” piše, da se je ladja zaradi okvare ustavila v Bejrutu. Lokalne pristaniške oblasti so ladjo, ko je  pristala v Bejrutu, pridržala zaradi “hude kršitve” ali “pomanjkanja dokumentov in pogojev, potrebnih za prevoz”, neplačanih pristaniških pristojbin in pritožb ruske in ukrajinske posadke.

Posadka osmih Ukrajincev in dveh Rusov je bila prisiljena ostati na krovu, lastnik Grečuškin pa je razglasil bankrot in preprosto “zapustil ladjo”, trdi posadka. Libanonske oblasti so na koncu izpustile šest od desetih članov posadke, štirje pa so skoraj eno leto ostali ujeti na ladji, polni eksplozivnega tovora.

				Pristanišče v Bejrutu po katastrofalni eksploziji			Pristanišče v Bejrutu po katastrofalni eksploziji

Po elektronski pošti, ki sta si jo izmenjala Prokoshev in njegova odvetnica Charbel Dagher, so amonijev nitrat razložili v pristanišču Bejrut in ga shranili v skladišču. Oblasti so ga nato tam držale šest let, kljub večkratnim opozorilom libanonskega carinskega direktorja Badri Daherja, da gre za “izjemno nevaren” tovor.

CNN se je dokopal do dokumentov, iz katerih je razvidno, da sta se Daher in njegov predhodnik od leta 2014 večkrat pritožila na bejrutska sodišča, da bi poskušala odstraniti nevarni tovor.

Mogoče vam bo všeč