Nekategorizirano

MEP Awards 2018

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je bil pravkar na nocojšnji slavnostni razglasitvi zmagovalcev natečaja za najboljše poslance leta 2018 (ang. 2018 MEP Awards) razglašen za zmagovalca v kategoriji Raziskave in inovacije! Natečaj MEP Awards, ki ga neuradno imenujejo tudi »bruseljski oskarji«,  vsako leto organizira časnik The Parliament Magazine, zmagovalce kategorij pa je izbrala osemčlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali predstavniki nevladnih organizacij, evropskih institucij in gospodarstva.

Bogovič je ob prejemu nagrade izrazil zahvalo strokovni komisiji in predlagateljem njegove nominacije, konzorciju Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI JU), ki je po Bogovičevih besedah prepoznalo njegova prizadevanja na področju novih tehnologij v kmetijstvu, promociji bio- in krožnega gospodarstva ter tudi pri odločenosti glede evropske pobude »Pametne vasi«, s katero bo EU skrbela za zmanjšanje razvojne vrzeli med urbanimi in ruralnimi območji v prihodnosti.  »Pametne vasi so obraz evropskih raziskav in razvoja, saj povezujejo številne evropske politike, od digitalnega enotnega trga do mobilnosti ter Skupne kmetijske politike EU. Digitalizirana in modernizirana podeželska območja bodo ohranila poseljenost evropskega podeželja, izboljšala dostop prebivalcev podeželskih območij do storitev in s tem povečala njihovo kakovost življenja. Skozi podporo inovacijam in novim poslovnim modelom bomo poskrbeli za preobrazbo evropskega podeželja in poskrbeli za depopulacijo teh območij,« je v svojem nagovoru še izpostavil Bogovič.

Bogovič je v preteklem letu v Sloveniji priredil serijo posvetov na področju krožnega gospodarstva, s poudarkom na potencialu novih tehnologij v kmetijskem sektorju, konec lanskega leta in v začetku l. 2018 pa svoje »terensko« delo nadaljuje s serijo konferenc na temo »Pametnih vasi in novih tehnologij na podeželju«. Višek njegovih prizadevanj bo mednarodna konferenca na Bledu, ki bo potekala 13. aprila letos, udeležili pa se jo bodo trije evropski komisarji, predstavniki slovenske vlade in številna interesna združenja ter mednarodni strokovnjaki s področja kmetijstva, digitalnih tehnologij in mobilnosti. Poleg tega bo v 10. maja letos v Kostanjevici na Krki organiziral tudi dogodek na temo  biogospodarstva in kreativnih tehnologij, ki bo potekal v sklopu 3. konference Circular Change. S tem dogodkom želi Bogovič tudi v slovenskem prostoru odpreti debato o krepitvi biogospodarstva ter predstaviti praktične primere prehoda iz linearnega v krožno gospodarstvo.

Bogovičeva nominacija bila utemeljena tudi z uspešno izvedbo Evropskega tedna biotehnologije, ki jo je v Evropskem parlamentu lanskega septembra skupaj z združenjem EuropaBio gostil ravno Bogovič. Prepoznana so bila tudi njegova prizadevanja za prenos dobrih praks v Slovenijo, od organizacije obiska slovenskih sadjarjev in zelenjadarjev v Belgiji l. 2015 ter konference na temo organizacij proizvajalcev, obiska pridelovalcev sladkorne pese na univerzi Wageningen na Nizozemskem, do promocije pobude Zavezništvo za mlade, ki je že obrodila konkretne sadove povezovanja med posavskim gospodarstvom in izobraževalnim sektorjem.

MEP Awards so namenjene priznavanju uspešnega dela poslancev Evropskega parlamenta na različnih področjih dela Evropskega parlamenta, od digitalnih tehnologij, okolja, zaposlovanja do kmetijstva, gospodarstva, sociale, zaposlovanja, prava, zunanje politike itd.

 

Mogoče vam bo všeč