Nekategorizirano

Cepljenje v EU: poslance skrbi nezadostna precepljenost

Mumps, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza: kar je skupno tem boleznim, je dejstvo, da jih je mogoče preprečiti s cepljenjem. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da cepljenje vsako leto reši od dva do tri milijone življenj.  

Ošpice so pred letom 1960, ko so se začela cepljenja, vsako leto ubile 2,6 milijona ljudi po svetu. Leta 2016 je virus zahteval 89.780 življenj, kar je najmanj v zgodovini.

Ošpice v EU: močan porast

Leta 2017 so v EU zabeležili 14.451 primerov ošpic, kar je trikrat več kot leto prej (4643). Največ primerov je bilo lani v Romuniji (10.623), sledila ji je Italija.

V Sloveniji so leta 2017 zabeležili sedem primerov ošpic.

 Vzrok za pojav ošpic je nezadostna precepljenost prebivalstva; da se bolezen ne pojavi, mora biti ta najmanj 95-odstotna. V Romuniji in Italiji, ki sta se lani soočali z epidemijama ošpic, je precepljenost 76 oz. 83-odstotna.

V Sloveniji je drugi odmerek cepiva MMR proti ošpicam dobilo 93 odstotkov prebivalstva.

Starši zavračajo cepljenje

»Preveč staršev se izogiba cepljenju, zato se nalezljive bolezni znova pojavljajo,« opozarja poslanka Elena Gentile (S&D, Italija).

V resoluciji, ki jo je odbor za zdravje sprejel 20. marca, poslanci Evropsko komisijo pozivajo, naj poskrbi za bolj usklajene urnike cepljenj po EU in podpre pobude za informiranje o prednostih cepljenja. Odbor se je tudi zavzel za skupno nabavo cepiv na ravni EU, kar bi znižalo stroške cepljenja.

»Naša cepiva so absolutno varna, vendar o njih kroži veliko napačnih informacij, npr. da zaradi njih ljudje zbolijo. To so nesmisli, nevarni nesmisli,« poudarja poslanka Renate Sommer (ELS, Nemčija).

Poslanci so podprli tudi akcijski načrt za cepljenje, katerega cilj je prepričati ljudi, naj se cepijo, in izboljšati preglednost pri ocenjevanju varnosti cepiv. »Pomiriti moramo družine in se upreti lažnim novicam,« je dejal poslanec Marco Affronte (Zeleni / EFA, Italija).

Mogoče vam bo všeč