F+F, krona vsega slabega v sodnotožilski sferi(foto: izrez zaslona)
BalkanEvropaKomentarSlovenijaTwitter noviceV fokusu

Mentalna beda v pravosodju: »Pogled dol in prepognjena hrbtenica«, pogoj za obstoj, če ti ugled »utrjujeta« bivši Udbaš in kršitelj človekovih pavic?«

Državnotožilski  svet  ima od druge polovice decembra  naprej dvoglavo vodstvo, ki bolj spominja  na trde stalinistične čase s nastavljanjem dvojca Furlan-Fišer, prvi kot  predsednik vrhovnega državnega tožilca, drugi pa kot  podpredsednik, sicer pa  nekdanji  generalni državni tožilec.   In tole naj bilo garancija za  poglobljeno  zaupanje v pravno državo?

Tožilstvo 1974-2024, ni razlike, iste »buče« enaka praksa!

Podobnost  med prej in sedaj, več kot očitna! Opazna ne- razlika med  slovenskim tožilstvom v diktaturi leta 1974 in v  “svobodi” leta 2024 je v nebo vpijajoča.

Furlan spada med preverjene kadre slovenske levice, saj je svojo kariero začel pri Službi državne varnosti oziroma Udbi. Ta se je prek svojih podjetij tudi po osamosvojitvi Slovenije vrinila v ekonomijo kot dobavitelj medicinske opreme in tehničnih pripomočkov. Vzorec gospodarskega delovanja Udbe je dodobra razkrit, po tem modelu pa je več kot desetletje poslovalo tudi podjetje družine Furlan z imenom Primsell. Nekoč so bile cigarete in Whisky, danes medicinska oprema. Črni denar za »varno« delo.

Zvonko Fišer je v sedemdesetih in osemdesetih letih med drugim kazensko preganjal dva duhovnika. Najbolj čudi v vsem tem da so naplahtali nekaj znanih(vsaj avtorju) tožilcev ki so delovali  na celjskem tožilskem parketu. Meni osebno,  je največje razočaranje Nadja Sovinc, višja tožilka, do pred desetimi leti sodniška  »siva« miš na enem od okrajnih sodišč v okolici Celja  ter Ivan Žaberl-Žan,  najbolj znani »mehanik« med  tožilci,  kasneje,   pa ob primerni »strategiji« podmazovanja vseh v hierarhiji  tožilstva,  znan   kot  vodja celjskih tožilcev.

Pravosodje da te kap!

Četudi ne bi imeli »titovk« na glavi ali pionirskih kapic, se jih lahko identificira  na »kilometer«. Leta 2024 , žal to  predstavlja sramota vseh sramot. Sredi normalne dojemajoče in ob možnih deviacij  spodobno reagirajoče Evrope, imamo bastion, nepremakljiv mentalni zid  v sferi pravosodja. Da bo  slika popolna  se tu da prišteti še pravosodna ministrica, sicer nekdanja odvetnica balkanskih vojnih zločincev, ki z levo roko podpisuje pogodbe za fantomske stavbe in za fantomske zneske, v manj kot 24 urah, da  le realizira »ukaz« o prenosu denarja nujno potrebnim »ozadjem« preko nekega podjetniškega »Geliebterja«, le da se  je pravim  in primernim prilepil.

Bojim se,  da  bodo k  nam začeli hoditi že Belorusi in Severni Korejci  na strokovno izobraževanje.  Bilo bi smešno če ni žalostno in nepredstavljivo za  21 stoletje!

 

 

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan