Bojan Umek, igralec, prejemnik letošnje nagrade Celjske zvezde za kulturno delovanje(Foto SLG Celje)
Dogodki in prireditveKulturaLokalnoSlovenija

Še ena kulturniška zvezda na celjskem zvezdnem nebu, ki bo sijala za vedno: »Bojan Umek bo prejel priznanje Celjske zvezde za življenjsko delo«

Slovenski kulturni praznik bo v Celju letos s slovesnostjo obeležen  6. februarja. Podeljena bodo priznanja Celjske zvezde, na kateri ga  bo  letos za življenjsko delo prejel gledališki igralec Bojan Umek. Prav tako bosta podeljeni še dve priznanji za dosežke na področju kulture v preteklih dveh letih, in sicer dr. Bojanu Himmelreichu, arhivistu v Zgodovinskem arhivu Celje in Katji Gorečan, pesnici, pisateljici, literarni komparativistki in magistrici dramaturgije ter scenskih umetnosti.

 

Na razpis za »Priznanje Celjske zvezde za dosežke na področju kulture« za leto 2023 so prispele tri pobude za podelitev priznanja za življenjsko delo in pet predlogov za podelitev  priznanj za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih. Komisija v sestavi: dr. Zoran Pevec, Matjaž Brežnik, Nenad Firšt, Matija Plevnik in dr. Aleksander Žižek je pregledala prispele kandidature, in sicer s pomočjo klasične in postklasične metode analize. Te vključujejo tako strukturalne, percepcijske kot tudi kognitivne postopke. Pri tem so jih zanimali koncepti, kot so kreativnost, aktualizacija, inovativnost, presežnost in družbeni angažma.

Bojan Umek je bil član ansambla SLG Celje od leta 1984 do svoje upokojitve novembra 2023. V izjemno bogati karieri se je srečal z najrazličnejšimi gledališkimi poetikami in se izkazal v raznorodnih gledaliških izrazih. Na celjskem odru je bil stalnica gledališča, kjer je odigral več kot 90 nepozabnih vlog. Rad je povedal, da  če hočeš biti dober igralec moraš biti malo nor, ali všečno nor, tako dolgo da lahko prideš do penzije, ki si jo je prislužil en mesec pred iztekom leta 2023.

Za njegovo igro veljajo strokovne kritiške ocene in mnenja mnogih režiserjev, s katerimi je delal, in sicer, da je izredno natančen, suveren in kreativen igralec. Zaznamuje ga bravuroznost in preciznost dikcije ter proučevanje skrivnosti gledališča in umetnosti nasploh.

Za svoje  igralske stvaritve je prejel nagrado Kulturne skupnosti občine Celje za vlogo Sganarela v Molièrovem Zdravniku po sili (1988), srebrni celjski grb Mestne občine Celje za igralske dosežke v zadnjih dvajsetih letih (2005) in priznanje ZDUS za igralske dosežke v letu 2008 za vlogo Starca v Ionescovi drami Stoli (2009).

O tem kako bo vse to za videti  in doživeti pa ob sami podelitvi, ki bo 6.februarja.  Prejemniku pa globok poklon njegovemu opusu in storjenem,  da je postal stalno sijoča zvezda  nad  celjskim  kulturniškim nebom.

Vane T. Costa

Vir: MOC& VTC

Mogoče vam bo všeč