Nekategorizirano

Medsebojno izoliranje držav zahodnega Balkana-Makedonija še posebej uspešna. Negativni PCR test pomembnejši od potnega lista

Črni scenarij rdeče barve dobiva dokončne oblike v obliki PCR testov za vse makedonske državljane. Vsak ki hoče potovati v  Balkanske države mora imeti pri sebi veljaven negativen PCR izvid. Izjemi sta Albanija in Turčija. Seveda to ne velja za tranzit, ki se opravi pri prihodu opravljenim v zračnem prometu ali kopenskim kjer je čas zapuščanja države omejen na  tri ure,  ob podpisu s  strani tranziterja.

15 avgust, je na nek način mejni datum, da se države vrnejo h »koreninam« oziroma da se začnejo ukvarjati lastnim notranjim problemom in  da spet »pokažejo« skrb za svoje državljane.

Srbi od danes uvajajo pogoj negativni PCR test za vse državljane Makedonije, Hrvaške, Bolgarije in Romunije. Črna gora je sicer ukinila prepovedi vstopa državljanov Srbije, vendar pa  brez predloženega PCR negativnega testa vstop  za Srbske državljane ne bo možen. Srbi so to sprejeli  včeraj na predlog njihovega kritnega štaba, vstop bo možen,  še bolj restriktivno, z PCR negativen,  ki pa ni  in ne sme biti starejši od 48 ur.  Veljati začne danes, 15 avgusta.

Črna Gora prav tako odpira meje za državljane  balkanskih  držav kot so Srbija, BIH, Makedonija, Kosovo, zelo verjetno pa ne bo šlo brez  PCR testa ali serološkega ELESA testa.

Tako kot pri drugih, so podlegli pritisku in nagovarjanju turistične skupnosti, ki pri njih verjetno tudi drugje bijejo plat zvona glede na poraznost stanja, ki ga je povzročila in še povzroča   epidemija z  COVID 19.

Kosovski, bolj Prištinski,  mediji poročajo da  je vlada Republike Kosovo  na sejo 14 avgusta odprla meje za Makedonijo, Srbijo in Albanijo, vendar zaradi skrajševanja postopkov pri blagovni menjavi, kar pa nikakor ne izključuje odsotnost potrebe po prilaganju potrdila o negativnem PCR testu. To ostaja, kot navajajo in tukaj ni potrebe po napačnem tolmačenju kot so ga dali raztolmačiti v nekaterih krogih v omenjenih državah.

Kar se Makedonije tiče, kot pravijo, so oni med  prvimi uvedli pogoj negativni PCR test že 10 julija, in sicer za državljane štirih balkanskih držav kot so  Srbija, Kosovo, Črna gora in BIH. Sedaj še morajo, v kolikor bodo želeli ostati v državi morajo poimensko navesti osebe in osebne podatke  in seveda kraj kjer bodo ostali,  v primeru prehoda čez ozemlje države pa test ni potreben.

Države zahodnega Balkana bi se naj uskladile  med seboj glede sprejemanja teh odločitev seveda ob  upoštevanju stroke v omenjenih državah.

Prepoved za vstop v EU, ki jo je Bruxelles uvedel 1. julija ostaja v veljavi. Bolgarija je  kot članica EU sama zrahljala ukrepe za pet sosednih ali bližnjih držav med katerimi je tudi Makedonija. To predvsem za potrebe turističnega sektorja pri njih, ki so na koncu koncev odvisni od pritoka turistov  prav iz teh držav tudi Makedonije koder  v Bolgarijo pride zadostno število turistov, ki ga ne smejo spregledati ali ignorirati. Grčija pa ni tako sentimentalna do svojih sosed. Za nekatere  sicer je, začenši od ponedeljka 17 avgusta,  »odprla« vrata v turistični raj, seveda podprt z PCR  negativni test, ki pa glede na cene močno zmanjša ali skrči število potencialnih ljubiteljev grških plaž  ter plesalcev sirtakija, pivcev uzo-ja in jedcev »kataifi-ja«. Makedonci so tukaj najbolj »prizadeti« s to odločitvijo, za njih prepoved velja  do 31 avgusta.                    

Kaj je tukaj  v vsem tem  politika, zdravje, skrb za državljane, ali balkansko mešetarjenje, ali je vsega po malem, presodite sami. Menim pa da so »avtorji in proizvajalci« teh tako imenovanih odločitev  v skrbi za lastne narode in državljane, imeli v mislih čisti pragmatizem in všečnost sprejetega v očeh lastnih državljanov. Sicer pa na koncu to se skupaj balkanska mineštra brez posebnega  okusa, brez konkretnega efekta. Bo pa vzrok za pozno jesenska stokanja da jim je kljub skrbi, da so  ravnali  najboljše kar se da za njihove ljudi, ta epidemija, tudi  s pomočjo njihovih slabih odločitev,  uničila ali močno »poškodovala« ekonomijo in državo.

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč