Nekategorizirano

Medenovi obrazi v pastelih in Perparjeve 3delne slike

Galerija Murska Sobota je v razstaviščno leto 2018 stopila z dvema razstavama. V mali galeriji so razstavljeni portreti akademskega slikarja Ignaca Medena, v veliki galeriji pa so na ogled 3delne slike akademskega slikarja Sama Perparja. Razstavo Perparjevih del je posredovala Koroška galerija likovnih umetnosti iz Slovenj Gradca, v kateri se bo še letos z deli preteklih ciklov predstavil akademski slikar Ignac Meden. Perparjeva dela je na otvoritvi predstavil umetnostni zgodovinar Marko Košan, Medenove portrete pa kustosinja Galerije Murska Sobota Irma Brodnjak.

Ignac Meden je širši javnosti najbolj poznan po ustvarjalnosti oz.objektih, ki jih najpogosteje označujemo z izrazom konkretna umetnost.V zadnjih letih je razstavljal tridimenzionalne lesene preplete močnih barv, ki iz svojega hrbtišča na bele zidove žarijo v fluorescentnih odtenkih, je v spremni zloženki zapisala Irma Brodnjak. “Razstavljeni portreti dokazujejo umetnikovo obvladovanje metjeja in anatomije človeškega telesa. Tehniko pastela je avtor izpilil do take mere, da sama površina portreta kljub uporabi fiksativa ohrani vtis prašnate teksture, kar je ena glavnih značilnosti in hkrati slabosti pastela, saj so poteze v prašnati obliki izpostavljene hitremu izbrisu. Iz navedenih razlogov le redki umetniki portretirajo v pastelni tehniki..” V ateljeju Ignaca Medena v Šalovcih na Goričkem je doslej nastalo 98 portretov, umatnik pa zaključuje 99.portret.

Pri Perparju gre » za slike izjemno velikih dimenzij, a v ospredju njegovega likovnega nagovora je elementarna vizualna energija širokopoteznih zamahov čopiča in zaslepljujoča moč barve, ki nastajajo v ritmu glasbe. Njegove slike so napolnjene z igrivim nabojem prostodušne in snovno bogate kreativne moči, ki v sebi skriva tudi veliko mero discipline in izvežbane slikarske veščine, pri delu v ateljeju strnjene v nekakšen slikarski ritual. S sugestivno, skoraj otipljivo energijo slike nagovarjajo zlasti tiste obiskovalce, ki v času elektronskih medijev še verjamejo v čutno, prvinsko moč naslikane podobe,« je v predgovoru kataloga zapisal Marko Košan.

Razstava del obeh umetnikov bo v Galeriji Murska Sobota na ogled do 22. februarja.

Foto: Galerija Murska Sobota 

Mogoče vam bo všeč