Nekategorizirano

Dražgoše – gojišče slovenske nestrpnosti

Včerajšnje dogajanje, zlasti pa izrečene besede slavnostne govornice, ki se je ob poveličevanju partizanskih “uspehov” z nestrpnostjo lotila katoliške cerkve na Slovenskem,  so razumljivo v RKC sprožile reakcijo. S sporočilom se je oglasil soboški škof dr. Peter Štumpf.

“Škoda za Dražgoše! Lahko bi to bil le kraj nekega dolžnega in kulturnega spominjanja na ljudi, ki so tam tragično umrli v času vojne. Tako pa so Dražgoše postale zlorabljen kraj hvalnice nestrpnosti tudi do Katoliške cerkve v Sloveniji. 
Letos je tam podžigala nestrpnost žena, ki ji v življenju prav nič ne manjka. Živi tudi od tega, da se norčuje iz drugih. Dela se, da je dama in vendar ni dama. V Sloveniji živi mnogo odličnih dam, ki zmorejo tudi v Katoliški cerkvi najti prostor zase in za svojo vero. Njihov glas zna biti močan in slišen, vendar je dostojanstven, prepričljiv, vreden občudovanja in posnemanja. Če bi v Dražgošah spregovorile prave dame, bi zmogle pomiriti strasti na levi in desni. Tako pa so Dražgoše še vedno poligon za govorjenje brez utemeljenosti in izpadov nestrpnosti tudi do Katoliške cerkve v Sloveniji. Dražgoško razumljena sekularnost nima nobenih nadomestkov za odpuščanje in ljubezen celo do sovražnikov, skrb za uboge in bolne. Že itak močno ohlajeno slovensko družbo in javno razpoloženje dela z vase zaljubljeno narcisoidnostjo še bolj podhlajeno. 
Dražgoško razumljena ločitev Cerkve od države pomeni izločitev iz države. S tem Katoliški cerkvi pridružuje tudi Evangeličansko cerkev ter druge krščanske in nekrščanske verske skupnosti v Sloveniji. To je grožnja z ukinitvijo državnega praznika Dneva reformacije in vseh dela prostih dni na katoliške praznike, vključno z božičem. Očitno se po šolah ne bo več smelo govoriti o cerkveni umetnosti. Šolske ekskurzije v vatikanske in druge cerkvene muzeje bodo prepovedane. Iz šolskih učbenikov bodo črtali brižinske spomenike, Trubarja, Vodnika, Finžgarja, Gregorčiča in še mnoge druge duhovnike. Gotovo že načrtujejo rušenje Narodno univerzitetne knjižnice v Ljubljani, ker jo je projektiral katoliški arhitekt Jože Plečnik. Privatnim katoliškim šolam že grozijo z zaprtjem. Državniki in predstavniki vojske ne bodo smeli vstopiti v cerkve. Za verne poslance ne bo mesta v parlamentarnih in občinskih klopeh. 
Pot od Goričkega do Pirana je prekratka za tako dolgo vrsto neumnosti. Če še kdo misli v Dražgošah ali drugod napadati in poniževati Katoliško cerkev v Sloveniji, naj se raje prej ugrizne v jezik, da ne bo izpadel kot klovn, ki ljudi prepričuje, da jih zabavlja, v resnici pa se cmeri in jih dela nervozne. V tem primeru so pomilovanja vredni tudi tisti, ki takšne govorce naročajo.”

dr. Peter Štumpf
soboški škof

Mogoče vam bo všeč