izobraževanjeprometSlovenijaV fokusuŽivljenje

Med 19. in 25. julijem 2021 bo potekala akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov

V ponedeljek 19. julija 2021, se je začela nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki jo izvajata Agencija za varnost prometa in Policija. Evropsko usklajen poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov bo potekal do 25. julija.

Policisti bodo med 19. in 25. julijem preverjali, ali spoštujete prometna pravila

Policisti bodo pri rednem delu prioritetno izvajali nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Nadzor tovornih vozil se bo izvajal s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah. Nadzori avtobusov bodo potekali na avtobusnih postajališčih, avtobusni prevozi pa bodo nadzoru podvrženi tudi na avtocestah in hitrih cestah.

V takšnih poostrenih nadzorih policisti pri voznikih tovornjakov in avtobusov ugotavljajo kršitve prometnih pravil, predvsem predpisov glede časa trajanja vožnje, obveznih počitkov in odmorov voznikov, odkrivajo manipulacije z zapisovalnimi napravami (tahografi) in preverjajo tehnično brezhibnost vozil. Pozornost je namenjena tudi pravilnemu nalaganju in pritrditvi tovora ter preobremenjenosti vozil.

truck bus 2021

Nasveti voznikom tovornih vozil in avtobusov

Ob tej priložnosti znova opozarjamo vse voznike tovornih vozil in avtobusov – upoštevajte prometna pravila in omejitve hitrosti. Med vožnjo obdržite ustrezno varnostno razdaljo. Ta je pri težjih tovornih vozilih daljša.

Upoštevajte predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, ne le zaradi kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Pomembno je namreč, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila, še posebno v kombinaciji z višjimi temperaturami in sončnim vremenom, pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato se osvežite, popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo.

Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov. Tako kot je pomembno, da se vi pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je pravilno in varno pripet vaš tovor. Ker za vsako vrsto tovora veljajo posebna pravila, se o njih pravočasno poučite.

Nasveti za varen prevoz tovora (brošura)

Statistični podatki o varnosti voznikov tovornih vozil in avtobusov

Utrujenost za volanom je lahko usodna (plakat)

Več informacij o nacionalni preventivni akciji najdete na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa.

 

vir: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/109742-med-19-in-25-julijem-bo-potekala-akcija-za-vecjo-varnost-voznikov-tovornih-vozil-in-avtobusov?fbclid=IwAR0ieQ32Fvz_DIRiHZ8YS1kp82_OlDpGCJQDo53nljd0tmQkxA1X_esQt80

 

Mogoče vam bo všeč