Nekategorizirano

Predsednik vlade Janez Janša: Pred nami je zelo zahteven Evropski svet

Predsednik vlade Janez Janša se danes v Bruslju udeležuje rednega zasedanja Evropskega sveta. Voditelji in voditeljice EU bodo na njem razpravljali o epidemiološkem stanju, o odnosih z Združenim kraljestvom ter o podnebnih spremembah in odnosih z Afriko.

Predsednik vlade Janez Janša je ob prihodu na današnje zasedanje v izjavi za medije dejal, da evropske voditelje čaka “zelo zahteven Evropski svet.”  “Veliko kompleksnih vprašanj je na dnevnem redu. Pričakujemo dober brifing o situaciji v zvezi s pogajanjem z Združenim kraljestvom glede Brexita in glede na to, da se  čas izteka, tudi vse tiste potrebne odločitve, ki bodo zagotavljale, da Evropska unija tukaj še naprej nastopa enotna v enakopravni zaščiti interesov vseh svojih članic,” je povedal premier.
Po njegovih besedah bo zanimiva tudi razprava o podnebnih spremembah in bolj ambicioznih ciljih, kjer je treba zelo dobro pretehtati med ceno za doseganje teh ciljev, ki se na koncu vedno tudi odrazi v slabšem odnosu do okolja, v kolikor je ta cena previsoka. “Gre za zelo pomembne odločitve, ki bodo bistveno vplivale na kvaliteto življenja v prihodnosti vseh Evropejcev,” je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

“Zelo pomembno, čeprav to neposredno ni na dnevnem redu, pa bo tudi, upajmo, naša enotna reakcija na dogajanje v Vzhodnem Sredozemlju,” je dejal premier Janša in nadaljeval: “Potem, ko je Evropski svet na svojem zadnjem srečanju sprejel takoimenovani dvojni pristop do provokacij Turčije v odnosu do članic Evropske unije, to je  Grčije in Cipra, mislim, da mora Evropski svet tokrat dati zelo jasno sporočilo, da ta dvojni pristop, kjer je tudi zelo veliko vzpodbud, velja, če se vsi držimo pravil.”
“Glede na to, da je prišlo do provokacij, mislim, da mora Evropska unija na to enotno odreagirati in se z vso svojo močjo postaviti za interese Grčije in Cipra, ker to so hkrati tudi interesi Evropske unije,” je v izjavi za medije zaključil slovenski premier.
Pred današnjim začetkom zasedanja Evropskega sveta pa se je predsednik vlade Janez Janša sestal tudi s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, s katerim sta spregovorila o glavnih temah, o katerih bodo danes in jutri razpravljali evropski voditelji, pa tudi o prioritetah predsedovanja Slovenije Svetu EU  v prihodnjem letu.

Mogoče vam bo všeč