Nekategorizirano

Mariborski vodovod, familiarni biznis Danila Burnača

Kaj vse morajo storiti direktorji javnih podjetij in zavodov v državni ali občinski lasti, da preživijo mandat, ga morda ponovijo? Njihova usoda je povsem v rokah lokalnih oblastnikov, županov, njihovih vsemogočnih direktorjev občinskih uprav, lokalnih šerifov, ki jim nihče nič ne more. Zakoni in pravna država prav gotovo ne! Lep primer za ponazoritev sprege direktorja javnega podjetja in lokalne oblasti je Danilo Burnač, direktor Mariborskega vodovoda. Lani so mu lokalni oblastniki prižgali zeleno luč še za tretji direktorski mandat, čeprav je že takrat nad njim viselo breme kriminalističnih preiskav, povezanih s sumljivimi “in-house” pogodbami, ki jih je podpisal Burnač, z blagoslovom župana Fištravca seveda. Kakor koli se je zaradi kriminalističnih preiskav tresla gora, je Danilo Burnač dobil zeleno luč še za tretji direktorski mandat. Menda se je preiskovalni postopek čudežno ustavil, ko je sin prvega mariborskega kriminalista Roberta Munde, Žiga Munda dobil službo na Mariborskem vodovodu. 

Kriminalisti naj bi se po naših informacijah z Danilom Burnačem ukvarjali v več zadevah. Burnač oziroma Mariborski vodovod naj bi objavil javni razpis za gradbena dela pri zamenjavi hišnih priključkov za obdobje treh let. Ker je podjetnik Bojan Brus s.p., ki sodi v krog familiarnega biznisa Danila Burnača, poslal povsem nekonkurenčno ponudbo, je Burnač razpis razveljavil s prozornim izgovorom, da je bil nepopoln. Po treh mesecih so v Mariborskem vodovodu razpis ponovili in glej ga zlomka, izbran je bil Bojan Brus s.p., tokrat mu je bil razpis “napisan na kožo!”

Tudi pri aktualnem javnem razpisu Mariborskega vodovoda, šlo naj bi za gradbena dela pri zamenjavi hišnih priključkov, vrednost del v treh letih naj bi bila okoli pol milijona evrov, pogoji niso bili napisani “na kožo” Bojana Brusa s.p. Bil naj bi namreč za kakih 20% dražji od najugodnejšega ponudnika oziroma za cca 90 tisoč evrov. Danilo Burnač se je znašel pred hudo nalogo, kako zločiti najugodnejšega ponudnika, da posel dobi familiarni Bojan Brus s.p. Menda so zato pod drobnogled vzeli najugodnejšo ponudbo, v njej iščejo dlako v jajcu, da bi jo zavrnili s kolikor toliko utemeljenim razlogom. Da bi Burnač najprej razveljavil aktualni razpis, nato pa ga čez čas ponovil, je malo verjetno, ker mu že zaradi prejšnjega razpisa za ovratnik dihajo kriminalisti.

Morda bosta našla kakšno rešitev njegova zvesta sodelavca Peter Levstek in Tone Grašič, menda naj bi tudi njima s familiarnega biznisa  Burnača z Brusom padla kakšna mastna kost. Po naših informacijah naj bi Bojan Brus s.p. za vsak posel do 1000 evrov, ki ga je dobil pri Mariborskem vodovodu, Grašiču namenil 15% nagrade, za večje posle pa celo 20% provizije. Za večji obseg dela naj bi poskrbel kar Grašič s tem, da naj bi v poročilih priznaval več opravljenega dela kot je bilo dejansko izvedeno. Lojalnost Grašiča in Levsteka je Danilo Burnač “nagradil” tako, da je v Mariborskem vodovodu zaposlil njuna sinova. 

Familiarna sprega, ki sega od Mariborskega vodovoda do županskih dvorov MO Maribor je le eden od dokazov, kako je Fištravčeva hobotnica s svojimi lovkami prepredla vso občinsko premoženje, ob tem pa skuša na vse načine ustaviti kriminalistične preiskave spornih javnih naročil, pri katerih se je denar stekal v podjetja pod njihovim nadzorom (zaposlitev sina šefa MB kriminalistov na Mariborskem vodovodu). Burnač oziroma Mariborski vodovod je s prirejenimi postopki objavil razpis  za dobavo specialnih vodomerov v vrednosti 105 tisoč evrov. Posel je dobil avtoprevoznik TI-EN Mitja Jamnik, kot prokuristka pa ga zastopa Marjeta Kristofič Jamnik, ki je šefica kabineta župana Andreja Fištravca. Ker pa zakon veleva vsaj tri ponudbe, sta konkurenčni ponudbi poslali podjetji KLT, ki je v lasti očeta in brata šefice kabineta mariborskega župana. To, da prodaja vodomerov ne sodi v dejavnost firme KLT, sploh ni pomembno.

Pomembnejša je verjetno ugotovitev, da pri takih familiarnih spregah smrdi na klientelizem in korupcijo. Ko so na to nič hudega sluteč nekateri tudi javno opozorili, so morali zapustiti svoje funkcije. Z druge strani pa se lojalnost do župana Fištravca izdatno poplača s službami. Mariborski vodovod jih zaposluje tudi brez razpisov, če je treba. Prihaja volilna jesen in za Fištravčevo omrežje bo pomemben vsak glas, da se obdrži na oblasti.

Boris Cipot

 

Mogoče vam bo všeč