Nekategorizirano

Dr. Vinko Gorenak: LAŽNIVCEM CERARJEVE IN ŠARČEVE VLADE NASTAVLJAM OGLEDALO

O sedanji sestavi vladne koalicije Marjana Šarca sem že kar nekaj pisal. Naj svoj tokrat zapis oprem na lastne izjave predsednikov političnih strank, ki sestavljajo sedanjo vladno koalicijo.

Alenka Bratušek, je bila v vlogi opozicijske poslanke neštetokrat hudo kritična do takratnega predsednika vlade Mira Cerarja. Očitala mu je vsemogoče okoli financ, upravljanja državnega premoženja, politike na področju zdravstva in še marsikaj. No, danes je njegova koalicijska partnerica. Seveda je pozabila na vse svoje izjave in verjame (ali pa tudi ne) v »dobro sodelovanje z Mirom Cerarjem«. Le zakaj? Odgovor je več ali manj jasen. Oblast in denar, zgladita vse nesporazume.

Ko je Miro Cerar marca letos odstopil je o svojih koalicijskih partnerjih (SD in DESUS) dejal: »Odstopil sem po premisleku zato, ker sem hotel pokazati, da se ne grem politike izsiljevanja in metanja polen pod noge«.  In še: »Stare sile ne dopustijo, da bi delali za prihodnje generacije, zanima jih le osebna korist«. Ja kako? Miro Cerar danes sodeluje z vsemi tistimi, s katerimi je sodeloval v svoji vladi, torej s SD in DESUS-om. Stare sile pa so postavile tudi Šarčevo vlado, v kateri ponižno sodeluje tudi Miro Cerar. Le kdo bi Miru Cerarju sploh še verjel.  Le zakaj? Odgovor je več ali manj jasen. Oblast in denar, zgladita vse nesporazume.

Karl Erjavec je v predvolilnem času povedal, da v »političnem smislu Cerarjev mandat ni bil najbolj uspešen«. »Tukaj se je pokazala neizkušenost novih obrazov« je še povedal. No, po volitvah je svoje besede pozabil, odločno je odklonil sodelovanje z izkušenimi politiki, tipa Janez Janša, katerega vlada je med 2004 – 2008 pokojnine povišala za 25 odstotkov. Pakt je sklenil s ponovno novimi obrazi Marjana Šarca. Le zakaj? Odgovor je več ali manj jasen. Oblast in denar, zgladita vse nesporazume.

Dejan Židan je še konec aprila letos dejal, »da si želi, da bi Vlada Mira Cerarja naredila bistveno več«. Dejal je še, da na prihodnjo vlado prelagajo nekaj bremen, pri čemer ga najbolj skrbijo razmere v zdravstvu. Slednje je po njegovem mnenju »po nepotrebnem v slabšem stanju kot pred štirimi leti, kar bo potrebno urgentno reševati v prihodnji vladi«. Neverjetno sprenevedanje. Dejana Židana, ki kritizira stanje na področju zdravstva, njegova SD pa ni glasovala za interpelacijo zoper zdravstveno ministrico Kolar Celarčevo, ki jo je kar dvakrat vložila opozicija. Le zakaj? Odgovor je več ali manj jasen. Oblast in denar, zgladita vse nesporazume.

Miro Cerar je v intervjuju v Mladini aprila letos dejal: »Sam si bom prizadeval za zavezništvo s tistimi strankami, ki jim je res mar za Slovenijo kot celoto. Tukaj vidim težavo pri DESUS-u, saj njegovi predstavniki prepogosto pravijo, da so jim na prvem ali izključnem mestu zgolj pokojnine«. No in v Šarčevi vladi Miro Cerar nima nobene težave več v sodelovanju s DESUS-som. Le zakaj? Odgovor je več ali manj jasen. Oblast in denar, zgladita vse nesporazume.

Miro Cerar je v predvolilnem času pojasnjeval tudi težavnost vladanja z dvema partnerjema, kot sta SD in DESUS. »Na področju zdravstva se je pod krinko sodelovanja dostikrat nagajalo. DESUS je tukaj vedno dežural, da nam je lahko pod noge postavljal polena, temu ni bilo ne konca ne kraja«, nas je v predvolilnem času opominjal Miro Cerar.  Kaj pa danes? Miro Cerar po volitvah nima nobenih težav pri sodelovanju s DESUS-om. Le zakaj? Odgovor je več ali manj jasen. Oblast in denar, zgladita vse nesporazume.

V času pred volitvami je bil tudi Marjan Šarec precej kritičen do vladajoče koalicije SMC, SD in DESUS, sedaj pa se spušča v sodelovanje s prav tistimi igralci, ki jih je tako zelo kritiziral. Še maja 2018 je Marjan Šarec za Planet TV dejal: »DESUS ni na prvem mestu za sestavo koalicije, čas je za novo generacijo«. Po volitvah pa je seveda vse drugače, volilci imajo besedo pač enkrat na štiri leta. Vmes pa s pomočjo dominantnih medijev tako ali tako vse pozabijo. O do volitvah 2018 vladajočih pa je Marjan Šarec dejal: »Povzročali so bančne luknje, gradili drage projekte, omogočali kredite na lepe oči, pisali zakonodajo, ki omogoča izigravanje na vseh področjih, spravili so državo skoraj na kolena«. Lepe besede o bivših vladajočih. Toda po volitvah je sklenil koalicijo prav z njimi. Le zakaj? Odgovor je več ali manj jasen. Oblast in denar, zgladita vse nesporazume.

https://www.vinkogorenak.net

Mogoče vam bo všeč