Nekategorizirano

Mariborski tožilec Niko Pušnik pokazal s prstom na sprego mariborskega pravosodja s SOVO

V nekaterih medijih so v ospredju pozornosti obtožbe mariborskega okrožnega državnega tožilca Nika Pušnika, ki Sovi očita, da mu je začela prisluškovati in slediti po tistem, ko je v nekaterih primerih ustavil pregon proti Francu Kanglerju. Z njegovo pritožbo se od letošnjega aprila ukvarja KNOVS, ki ji predseduje Matej Tonin.

Poleg prijave nezakonitega delovanja Sove je Niko Pušnik, ki od leta 2010 dela kot okrožni državni tožilec na gospodarskem oddelku Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru, dodal zahtevo po nadzoru v skladu z zakonom Zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb. Kot pravi, je njegovo delo samo po sebi zahtevno zaradi nedodelane materialne in procesne kazenske zakonodaje in zmedene sodne prakse. V dopisu razloži, da je v letu 2015, ko je z mariborskega tožilstva moral oditi takratni vodja gospodarskega oddelka Boris Marčič, od njega prevzel nekaj njegovih zadev zoper Franca Kanglerja. Mariborski tožilec piše, da mu je po tem, ko je zavrgel eno kazensko ovadbo in delno umaknil obtožni predlog v zadevi “Astrid Bah”, ter umaknil obtožni predlog v zadevi “pohorske livade”, saj kazenski pregon ni bil zahtevan v dveletnem roku in so prisluhi postali nezakonit dokaz, Sova začela intenzivno prisluškovati in mu slediti, poroča POP TV.

Kot še pravi mariborski tožilec, je njegov kolega L. M., verjetno po naročilu nekoga z vrha, zoper njega izvajal mobing, pri čemer je L. M. predočal, kaj je omenjeni mariborski tožilec kje kaj rekel. Kot pravi so stvari šle tako daleč, da je bila zadeva tudi osebno motivirana, saj je na njegovo nesrečo mariborski tožilec v avtomobilu povedal svoji ženi nekaj o zasebnosti kolega L. M. Povsem verjetno pa je bil tovrstni nadzor ali pregon v interesu tudi takratnega vodje ODT Draga Škete zaradi boljših referenc, ki jih je imel omenjeni mariborski tožilec, zato se je Šketa bal za svoj stolček, še piše v prijavi.

Očitno pa mariborski tožilec Niko  Pušnik ni podlegel pritiskom in ni zapustil tožilskih vrst, zato je Sova zadevo nadaljevala in prešla v naslednjo fazo, ko so se, tako ogorčeni mariborski tožilec, s “prisluhi” začeli informirati tudi posamezniki, kot so prijatelji, sorodniki, sodniki, ki jih je tožilec v razgovorih omenjal. Kot piše v dopisu, so mu ljudje celo sami povedali, kaj in kje je kaj rekel.

In kje vse se mu je prisluškovalo? V prostorih tožilstva, na stacionarnem službenem telefonu, doma, na domačem naslov, pri njegovi tašči, na naslovu njegovih staršev, v njegovem in ženinem avtomobilu ter celo na tenis igrišču blizu njegovega doma, prav tako preko IMSI lovilcev tudi mobilnemu telefonu, kjer spremljajo promet SMS sporočil njegovega in ženinega telefona. In ne samo to, tudi brskali so mu po osebnem računalniku in preko njegove znanke sporočali, kaj ima na njem.

Franc Kangler je v sredo za POP TV dejal, da ga pismo ne preseneča, saj da ve tudi za druge primere, ko je “nekdo zlorabil državne organe za politični obračun z njim”. Ob tem je dodal, da upa, “da se temu tožilcu do torka, ko naj bi pričal pred KNOVS,  ne bo kaj zgodilo na poti v Ljubljano”.

“Ali če hočete korektno, na mene kot tožilca v zadevah Kangler, se je izvajal in se še izvaja pritisk z zavrženimi ”udbovskimi metodami”. To je sramota za Slovenijo, to je sramota za slovensko pravosodje in je sramota za tožilsko organizacijo. Enkrat je pač vsega dovolj in enkrat pač ”maske morajo pasti z obrazov” in zadevam je potrebno reči bobu-bob,« poudari mariborski okrožni tožilec, ki vztraja pri tej izjavi, čeprav bo obveščevalno-tožilska naveza poslala nekoga na Pohorje, da ga fizično utiša.

Prijavo Knovsu konča z opozorilom, da je tudi on sam, čeprav je tožilec, človek z ustavo zagotovljenimi pravicami, in bi bil slab tožilec, če bi o tem, kaj se dogaja, molčal. Tožilci so namreč varuhi zakonitosti, še pravi. In ker so mu zaradi zgoraj opisanega kršene z ustavo zagotovljene pravice do zasebnosti in mu je onemogočeno samostojno in neodvisno opravljanje državno tožilske funkcije, predlaga Knovsu, da komisija opravi nadzor in ga o izsledkih obvesti.

Ostro so se odzvali tudi v SLS. V sporočilu za javnost so zapisali, da ima Toninova komisija obilo težav pri pridobivanju dokumentov Sove, da bi ugotovili na kakšen način so posamezniki zlorabljali državne ustanove za nezakonito in zavržno delovanje proti posameznikom in kdo je zlorabil svojo funkcijo za delovanje s ciljem diskretizacije Franca Kanglerja, ki je bil tudi kandidat na skupni listi SDS in SLS za evropske volitve. V SLS tudi obsojajo prisluškovanja Sove tožilcu v zadevah Kangler in pričakujejo, da pristojni organi nemudoma sprožijo vse potrebne postopke in ugotovijo dejstva v zvezi s prijavo mariborskega tožilca ter zagotovijo, da bomo v prihodnje državljani zaščiteni pred možnostjo takih zlorab državnih organov za diskretizacijo političnih nasprotnikov, ki postavljajo pod vprašaj Slovenijo kot demokratično in pravno državo.

Oglasil se je tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki je pozval vse pristojne, “da nemudoma ugotovijo, če je v navedenem prišlo do nedopustnega poseganja v pravice vpletenih oziroma do zlorabe pooblastil”. Očitke bodo v okviru svojih pristojnosti natančno preiskali tudi pri varuhu človekovih pravic.

 Vir: Demokracija

Mogoče vam bo všeč