Nekategorizirano

Makedonija: V Skopju pretepen Ljupčo Zaltev, kolumnist slovenske Demokracije

V iz petka na soboto, kot piše makedonski portal Infomax, se je zgodil fizični napad na novinarja in urednika portala »Ekonomski Lider«. Napad bi naj bil izvršen s strani  osebnega varovanja Jordana Mijalkova, sina nedkanjega direktorja UBK(Ured za Bezbednost  i Kontarazuznavanje) ki je adekvaten  naši SOVI.

V FB statusu  na svojem profilu Zlatev navaja, da je bil v petek zvečer napaden  osebnega spremstva sina nekdanjega direktorja makedonske obveščevalne službe Saša Mijalkova, danes razvpiti poslovnež, ki  mu ni tuje nezakonito delovanje, podkupovanje, zakrivanje sledi  nečednih dejanj in poslovnih goljufij, seveda ob dobrim in zajetnim denarnim  plačilom. V objavi je zapisano da ne vidi druge povezave kot to da je v svojih časopisnih objavah  je imel v obravnavi Mijalkova starejšega. Zahvala, da ni prišlo do hujših posledic po zdravje in počutje, kot navaja,  gre prisotnim gostom v nočnem lokalu Tribeka.

Osebe najete za ustrahovanje, ki so ga želele utišati so med postopkom vlečenja iz lokala ven so ga opozarjali , »da veliko napak si naredil, grešil si,«  ter so ga med upiranjem večkrat z glavo udarili v predelu prsnega koša in glave.

Da ni prišlo do hujših posledic se gre zahvaliti tudi prisotnim gostom , ki so pomagali odstraniti napadalce in jih porinili in pregnali ven, kjer naj bi po besedah napadenega ga čakal sam naročnik, sin nekdanjega direktorja Makedonske »SOVE«.

Glavi povod so,  po mojem poznavanju situacije,  zapisi povezanimi z pridobitvijo nepremičnine na elitni lokaciji ob Ohridskem jezeru, ki kaže na potratnost materialov, kot na neupoštevanju niza predpisov za pridobitev tovrstnih nepremičnin. Ozadje nakazuje na poplačilo za usluge pri zakrivanju in uničevanju sledi v povezavi z reketiranimi osebami iz makedonskega poslovnega  življenja in vpletenosti. Od spodaj pa do vrha, do samega nekdanjega predsednika makedonske vlade, Zorana Zaeva in njegovega družinskega  in poslovnega  obkroženja. Prav ta je pri nas znan kot velik prijatelj in »socialistični« somišljenik naše vrle »socialistične«  prve  opozicijske dame Tanje Fajon.

Če me želite utišati, me  morate ubiti!

Kot  smo razumeli vse to se dogaja samo kakšen dan po objavo lokacije novega »resort« objekt, ki si ga je družina Mijalkov namenila za počitek od napornih službenih in poslovni intenzivnih dogodkov.

Po napadu in poklicani policiji, ki se je po njegovih besedah odzvala hitro, je bil opravljen tudi pregled, pri katerem so ugotovljen telesne poškodbe  v predelu glave in prsnega koša. Prestrašen ni , pravi. Pisal bo tudi naprej, odkrival nečednosti vseh vrst. Ustaviti me ne morete, jim je sporočil vsem ki ga bodo poskušali zavirati in onemogočati. Edino ubijejo ga lahko. Takrat  in samo na takšen način. Drugače pa ne.« Z ceno lastnega življenja in lastne glave grem naprej, do konca proti vsem kriminalcem«, pravi napadeni novinar in kolumnist.

Poleg prijav zoper osebe , ki jih že prepoznal, je obveščeno tudi veleposlaništvo ZDA, pisarno OVSE v Skopju ter veleposlaništvo Republike Slovenije( zato ker je dopisnik medija iz Slovenije).

Da zemljepisna lega ne igra vloge med vzorci onemogočanja svobode pisane in govorjene besede, ko se gre sile kontinuitete  in novodobni kriminal nastal na pogoriščih ekonomij, ki so zlorabljene za zasebne in kriminalne namene kaže prav ta primer. Kar je zaskrbljujoče se te sile medsebojno podpirajo, trepljajo  in si s  dvignjenim palcem  pritrjujejo in odobravajo opravljeno »humanitarno« in nesebično delo.

 Do kdaj?

 

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč