Nekategorizirano

Magda Kruh: Vse kar delam, delam s srcem

Vse kar delaš, delaj s srcem! je vodilo prijazne gospe, ki mi je odprla vrata v ordinacijo alternativne medicine v Novi Gorici. Prijeten klepet z Magdo Kruh o njenem življenju in pogledih na svet je trajal dlje od predvidenega, zato je v naslednjem zapisu prebrati le najpomembnejše.

Magda Kruh se je rodila marca 1956 v Trnovem pri Gorici, v delavsko krščanski družini. Po poklicu je medicinska sestra – refleksoterapevtka. Želja po svobodi odločanja v poslovnem svetu jo je pripeljala do ustanovitve svoje zasebne ambulante alternativne medicine v Novi Gorici. S sodelavcem, ruskim zdravnikom, pomaga reševati težave ljudi, tako na fizičnem kot energetskem področju. Magda Kruh je mama treh otrok in babica, o svoji mladosti pravi, da ni  bila nič posebnega in hkrati je bilo v tistem času posebno prav vse. Odraščala je v delavsko –kmečki družini. Sestra, ki je bila rojena pred njo, je umrla pri treh mesecih in Magda je bila zelo zaželen otrok. »Starši so morali tisto žalost ob izgubi otroka nekako preliti v veselje,« pravi. Prelepi spomini so vezani na strica, ki je prišel vsake toliko časa k njim na obisk in jo vsakokrat popeljal s svojim motorjem en krog. Sicer pa je bila Magda Kruh deset let edinka. Nato pa se ji je rodil brat in ko je dopolnila 14 let še naslednji brat. Oba sta bila že druga generacija in si niso bili tako zelo blizu, kot bi si lahko to kdo mislil.

Onemogočeni študij

Gospa Magda Kruh je že zgodaj odšla od doma; takoj po osnovni šoli, pri  14 je odšla v dijaški dom srednje medicinske šole. Na dom je navezana, a ne more reči, da ima doma korenine. Zaupala nam je podrobnost iz svoje mladosti, ki je preusmerila pot njenega nadaljnjega življenja. Zaradi težkih življenjskih razmer in finančnih težav, ji je bil onemogočen nadaljnji študij na univerzi kljub temu, da je bila sprejeta. Bila je razočarana.

Zdravljenje sebe

Ker ji je bil nadaljnji študij onemogočen je travmo, kot mi je zaupala, zdravila  tako, da se je vpisala in končala različna izobraževanja: bioterapije po Domančiču, hipnoze, terapevtske masaže, ThetaHealing tehnika, EFT in druge. Izobraževala se je z mislijo, da bi pomagala drugim, a je ves čas, kot pravi, zdravila predvsem sebe in to učinkovito. Sedaj drugače vidi svet okrog sebe in drugače razume ljudi, še vedno pa se uči. Magda Kruh priznava, da je bila najbrž prav zaradi omenjene izkušnje, ki ji je preprečila želeni študij, precej stroga in zahtevna mama, ki je od svojih otrok zahtevala, naj končajo študij na univerzi, potem pa lahko počnejo kar jih je volja. Vedno se je zavedala, da so otroci del njenega življenja, a si jih ni lastila – poslani so ji bili na posodo, da je ob njih naredila intenzivni tečaj ljubezni. »Biti mati ali oče je najvišja stopnja poguma, saj te pripelje do trenutka, ko se moraš soočiti z “izgubo” tistega, kar ti pomeni največ. Ko otroci odrastejo, pripadajo življenju, usodi, njihovim družinam. Zame to ni ravno žalosten trenutek, ampak potrditev, da sem vzgojila samostojne in odgovorne ljudi. Seveda je spoštovanje med nami vzajemno,« je o vzgoji povedala Magda Kruh v nekem drugem intervjuju.

Duhovita in vedra

Magda Kruh pravi, da je težko govoriti o sebi, ker nas drugi lahko vidijo čisto drugače.  Življenjske izkušnje so jo pripeljale do tega, da zna poslušati in slišati, pa tudi empatija ji ni tuja. Zna biti duhovita, biti vedno dobre volje in je goreča zagovornica resnice in pravice. Medicinska sestra Magda Kruh, ki je leta 2008 diplomirala iz reflexoterapije in metamorfne tehnike,  je bila najprej zaposlena v bolnišnici v Stari gori, nato pa, ko je našla primernega sodelavca, se je opogumila in začela samostojno pot v svoji ordinaciji alternativne medicine ALTER MED v Novi Gorici. »Moja usmeritev v alternativno medicino se ni zgodila čez noč. To je proces. To je pot, ki mi je bila verjetno položena že v zibelko. Prepričana sem, da se vse zgodi z razlogom,« pravi Magda Kruh, ki je tudi zdaj odprta za nova znanja. Človek po njenem ni samo skupek organov, je tudi čustveno in energetsko bitje z dimenzijami, ki jih je mogoče raziskovati vse življenje: ko odpreš ena vrata, zagledaš pred seboj še deset drugih. Neskončna zgodba torej.

Holistična medicina

Ambulanto alternativne medicine Magda Kruh skupaj z ruskim manualnim terapevtom Arkadijem Januškevičem vodi že šesto leto. Kot pravi  uspešno, a ni vedno lahko. To pa predvsem zaradi zakonskih in birokratskih omejitev v Sloveniji. Ordinacija je urejena tako, da paciente že ob vstopu vanjo prevzame pozitivna energija. Na stenah najdemo najrazličnejše zapise, celo lovilce sanj; Magda Kruh pa mi je na steni dala prebrati tudi filozofsko vodilo njene ambulante, ki je citat filozofa Sokrata in se glasi: »Ne moreš zdraviti Oči, ne da bi najprej ozdravil Glavo… ne moreš zdraviti Glave, če ne ozdraviš Telesa… ne moreš ozdraviti Telesa, ne da bi najprej ozdravil Dušo.«  Po besedah Magde Kruh je alternativna medicina holističnega značaja in zdravi vse štiri aspekte človeškega telesa: telo, um, čustva in dušo, ter obravnava človeka kot celoto in individualno, brez šablon in če bolnik sodeluje pri zdravljenju na vseh štirih nivojih, je rezultat lahko zelo uspešen.  »Vendar pa ne delamo čudežev,« poudarja Kruhova, ki je prepričana, da bi morala tudi pri nas v Sloveniji uradna medicina in alternativa morali hoditi z roko v roki, saj ne more razumeti, da je pri nas nekaj prepovedano, kar je nekaj metrov stran, v Italiji, del uradne medicine. Sicer pa zagovarja dejstvo, da ne more čisto vsak, ki ima pet minut časa, zdraviti ljudi, saj to sodi v roke kompetentne, odgovorne in strokovno podkovane osebe. Žal pa v Sloveniji na področju alternativne medicine še vedno vlada kaos.

Magdina Slovenija

Slovenija je čudovita dežela in tisti, ki živimo tu se še premalo zavedamo, da ima naša mala dežela vse, ker ima katerakoli velika, pravi Magda Kruh. Slovenija po njenem mnenju potrebuje voditelja s trdo roko, ki bo znal udariti po mizi in narediti red na premnogih področjih, ki so sedaj neurejena. V Sloveniji, kjer se rojevajo veliki talenti na mnogih področjih, ne le na primer na področju športa, primanjkuje poklicnih možnosti za mlade in predvsem zaposlitev za visoko izobražene slovenske kadre, ki zato odhajajo v tujino. Tudi mlajša dva izmed njenih treh otrok sta si našla zaposlitev v tujini, konkretno v sosednji Italiji, in si tam tudi uredila življenje. Stanje v Sloveniji se bo začelo spreminjati šele, ko se bo najprej pripravljen na bolje spremeniti vsak posameznik.

Čas za prijatelje

Magda Kruh, ki ima za svoje vodilo stavek »Kar delaš, delaj s srcem!«, pa sicer nima zelo veliko prostega časa, vendar ga rada izkoristi za druženje s pravimi prijatelji, za hobi, ki je peka različnih slaščic in seveda za svoje hišne ljubljenčke. Na svojih sprehodih v naravo uživa v družbi svojih dveh psičkov, doma pa ji poleg njiju delata družbo še dve muci. Magda meni, da je v Sloveniji vse preveč zapuščenih živali in je zato svojo psičko posvojila iz zavetišča. »Posvojena žival čuti in ve, da je bila rešena in hvaležnost vsakodnevno izkazuje.«

Zakaj v politiko

Magda Kruh se bo za glasove volivcev na listi SDS potegovala v drugem novogoriškem volilnem okraju postojnske volilne enote. Svojim volilcem sporoča: „Zdravje je naše največje bogastvo. Vsak bolnik si zasluži strokovno, odgovorno in takojšnjo obravnavo v ustrezni ustanovi. Imamo znanje, program in sposoben kader. Zaupajte nam, glasujte za SDS! Prihodnost je odvisna od vseh nas in vsakega posebej!

 

Mogoče vam bo všeč