Nekategorizirano

Okrogla miza Pekrski dogodki 1991 in prva žrtev osamosvojitve

V spomin na dogodke izpred 27 let, točneje na dogajanja 23. in 24. maja 1991, ko so enote JLA obkolile učni center TO v Pekrski Gorci in na Jozefa Simčika, prvo žrtev slovenske osamosvojitve, je bila včeraj spominska slovesnost in okrogla miza o dogajanjih na Pekrski gorci. Pred spominsko ploščo je zbranim obudil spomine na dogajanja državnozborski poslanec Franc Breznik, takrat pripadnik prve generacije nabornikov slovenske vojske. Pred spominsko plošču je delegacija VSO na čelu z generalnim sekretarjem dr. Božom Predaličem položila venec in se poklonila njihovemu spominu. 

Na okrogli mizi pa sta  dogajanj izpred 27 let obujala Franc Breznik in Franc Kangler, zbrane pa je pozdravil Janez Janša, član predsedstva VSO. Bil je prvi preizkus med slovensko TO in JLA, ne preizkus moči, ampak preizkus odločnosti. Prva generacija nabornikov TO RS, ki je pričela usposabljanje tudi v Pekrah, bi to morala pričeti že januarja 1991, je dejal Janša. Vendar so šele marca 1991 s sprejetjem proračuna so zagotovili sredstva in prva generacija je bila vpoklicana 15. maja, in to v okrnjenemu številu,ker zaradi omejenih sfredstev za vse ni bilo dovolj orožja.

Pekre  niso klonile tudi zaradi poguma Mariborčanov, je dejal Janša. JLA je takrat menila, da je Maribor naklonjen JLA in Jugoslaviji ter da je proti osamosvojitvi. To mnenje se je razblinilo s spontanimi demonstracijami Mariborčanov, ki so se goloroki uprli vojni sili, je svoje misli sklenil Janez Janša.

Sledilo je pričevanje Franca Breznika in Franca Kanglerja, prvi je bil nabornik prve generacije takrat v Pekrah, slednji pa je bil kriminalist v organih za notranje zadeve. Od vstopa v policijo (milico) je čutil naraščanje napetosti med slovenskimi policisti in pripadniki JLA. JLa se namreč ni hotela zliti v lokalno okolje, ampak so se obnašali, kot da so nekaj več. Kriminalisti so bili vključeni v osamosvojitvene napore.

Franc Kangler se je dotaknil tudi sodnega procesa proti Popovu, ki je uničil Gornjo Radgono, ki je posledično bil oproščen in dobil odškodnino. Tudi afera Vič-Holmec je bila ustvarjena s strani levičarjev; še vedno ni bilo objavljeno t. i. Gričarjevo poročilo. V tem piše, kako se je levica igrala z osamosvojitelji in režirala afero v svojo korist. Ne smemo pozabiti na žrtve, ki so padli med vojno.

Ob koncu ogrogle mize o pekrskih dogodkih je zbrane nagovoril tudi dr. Božo Predalič, generalni sekretar VSO.

Mogoče vam bo všeč