Nekategorizirano

Franc Bogovič vesel podpore projektu pametnih vasi s strani članov drugega doma slovenskega parlamenta

Ljubljana 19. oktober 2018 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je skupaj z raziskovalko na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani doc. dr. Emilijo Stojmenovo Duh predstavil projekt: Pametne vasi – Evropska akcija za razvoj podeželja v povezavi s sprejemanjem nove finančne perspektive na skupni seji Komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Komisije za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in 16. Interesne skupine lokalnih interesov Državnega sveta RS. Bogovič je državne svetnike opozoril na prednosti in pravočasnost predstavitve projekta pametnih vasi, ker skupna seja članov DS RS sovpada ravno z uvrščanjem projekta v novo finančno programsko obdobje Evropske unije (EU) 2021-2027. Skupno sejo je pozdravil tudi predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, ki je bil eden izmed pobudnikov predstavitve tega projekta v DS RS.

 

»Vesel sem podpore tako širokega kroga, prav s strani vas, ki v drugem domu slovenskega parlamenta pokrivate tako pomembna področja, kot je lokalna samouprava, ter razumete pomen decentralizacije in skrbi za dostojno življenje prav vsakega, podpirate enakovreden razvoj urbanih ter podeželskih območij, lokalno oskrbo, medgeneracijsko sodelovanje in spoštovanje, sožitje… V prvi vrsti pa razumete podporo novih tehnologij, ki prihajajo in podpirajo poseljenost podeželja,« je zanimanje državnih svetnikov za projekt Pametnih vasi z navdušenjem pozdravil Bogovič.

        
							                                                       

Dr. Stojmenova Duh je državnim svetnikom s ponosom predstavila pionirsko pot, ki so jo skupaj s kolegi iz fakultete pripeljali na raven vključenosti v raziskovalno raven projekta pametne vasi v okviru Evropske komisije, na drugi strani pa so v življenje spravili 86 partnerjev in 28 ustvarjalnih laboratorijev FabLab po vsem ozemlju Slovenije. »Poglaviten cilj projekta »pametnih vasi« je pomagati občinam in regijam v gorskih območjih, da se digitalno preobrazijo s pomočjo koncepta pametnih vasi, z novimi oblikami vključevanja regionalnih deležnikov in podporo informacijsko komunikacijskih tehnologij,« je v predstavitvi poudarila dr. Stojmenova Duh in spodbujala vse navzoče, da za uresničitev projekta pametnih vasi potrebujemo pametne ljudi, pametne skupnosti, pametna mesta, pametne odločevalce in pametno državo, ki pametno sodelujejo v skupno dobro.

Državni svetniki so opozorili na priložnosti in izzive, ki jih vidijo vsak na svojem delu kot člani Komisij in interesnih skupin v DS RS in pri svojem delu v lokalnem okolju.

Bogovič se je zahvalil za podporo in poudaril: »Prav sedaj je ključno obdobje, da se vpiše kakšna stvar v dokumente na ravni EU in tudi doma, saj bo treba dobro pripraviti strategijo razvoja naše Slovenije«.

 

 

Mogoče vam bo všeč