Nekategorizirano

Lukašenko je pojasnil zakaj je hodil s brzostrelko. Grožnje državi jemlje zelo resno.

Kaj pravzaprav meni?

Lukašenko je danes za newsbel.by  komentiral svoj nastop s strojnico med mitingom v Minsku 23. avgusta. Dejal, da resnično obstaja vojaška grožnja z zahoda: V Litvi in ​​na Poljskem se reorganizirajo in premikajo čete blizu skupne meje, ameriška vojaška letala F-16 pa so se preselila z nemškega ozemlja v bližini beloruske meje.

 “Zame je to vprašanje   za poveljnika. 18 letal. Ni jasno, kaj imajo in kašen tovor je gor. Mogoče jedrsko orožje. Predpostavljam najslabši scenarij. Zato sem moral odreagirati”, je dejal in dodal, da je kot odziv na te akcije polovica beloruske vojske povečani bojni  pripravljenosti. Težko  zunanjih groženj v ozadju  in notranjih družbenopolitičnih razmer so povzročili, da se je pojavil s pištolo.  In začnete me kritizirati, da tečem po ulicah z mitraljezom in sem pripravljen streljati na svoje ljudi.

Na obtožbe Lukashenka,  da so ogroženi s strani Poljske in Litve, je včeraj odgovoril Poljski namestnik zunanjega ministra z izjavo da je to neutemeljeno in samo izgovor za težave ki jih ima doma za kar pa je kriv sam Lukashenko.

Zaostrovanje odnosov z sosednjo Litvo

Danes se je oglasil litovski zunanji minister Linas Linkevicius in  je odreagiral na Lukašenkove grožnje z uvedbo sankcij proti nekaterim evropskim državam, vključno z Litvo. Linkevicius je komentiral morebitno košarico  Belorusiji povezano z uvozom in izvozom  blaga   preko  litovskega pristanišča rekoč, da bi moral Lukašenko najprej trezno oceniti gospodarske razmere v svoji državi, šele nato sprejeti odločitve. “Nekatera njegova dejanja so neprimerna, vendar je težko dati kakršne koli ocene«. Prvo kar bi moral narediti je pretehtati in oceniti težo besedi in morebitne posledice izrečenega. To je njegovo naravno obrambno vedenje, da ohranja svoj položaj ne da bi bil pozoren na notranje razmere ali pritiske mednarodne skupnosti,” je dejal minister in poudaril, da ne ve  kako bo Lukašenko uresničil svoje grožnje v praksi, saj mora v tako težkih razmerah iskati načine za ohranitev  gospodarstva.  Verjame, da če govorimo o sankcijah, Lukašenko  se preprosto brani. Pravzaprav mora pred somišljeniki opravičiti odločitev Litve  da je bilo 118 novih beloruskih uradnikov, vključno z Lukašenkom, nedavno vključenih v novi sankcijski seznam Tem osebam je prepovedan vstop v Litvo, njihovo premoženje, če so v litovskih finančnih institucijah države, pa bo zamrznjeno. Baje je ( kot da nihče ve) preusmeril trgovske in logistične poti iz Baltika na Črno morje pa tudi proti Rusiji. Mednarodna skupnost s sosedami v red pa v jok.  Sočasno kot vsi avtokrati, je za ponedeljek izdal ukaz da se morajo vsi vrniti na delo. To  bo test domoljubnosti in odgovornosti vseh ki jim  je mar za Belorusijo.

Prav tukaj se da dojeti da so poti ki ga peljejo dokončno v stranpot in na koncu v politično slepo ulico. Soočil se bo, v kolikor se ni do sedaj z  visokim zidom ki ga kljub politične in siceršnje trdoglavosti stalo vse. Kar bo morda na kocu koncu edino prav. Belorusi naj naredijo državo po svoji postavi na demokratični podlagi kot je času primerno. Da ne bodo edini na evropski celini  za okostenelim  trdo komunističnem   vzorcu vladanja.

Zdaj je čas, tudi za vas!

Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč