Nekategorizirano

Na Kitajskem nesojeni genocid nad muslimani: Milijoni ljudi v kampih

Kitajska je v zadnjih treh letih na skrivaj zgradila množico novih taborišč in zaporov ter močno okrepila kampanjo proti muslimanskim manjšinam v državi, čeprav je javno trdila, da so bili vsi zaporniki izpuščeni.

Gradnja teh taborišč z visoko varnostjo, v katerih lahko sprejmejo več deset tisoč ljudi, kaže na korenit premik od prejšnje uporabe javnih institucij, kot so šole in domovi za upokojence, na ogromno in stalno infrastrukturo za množično pridržanje.

V najcelovitejši preiskavi kitajskega taborniškega sistema z uporabo javno dostopnih satelitskih posnetkov, skupaj z ducatimi intervjujev z nekdanjimi priporniki, je BuzzFeed News opredelil več kot 260 centrov, zgrajenih od leta 2017. Skoraj na vsakem območju na skrajnem zahodu regije Xinjiang je vsaj ena. V tem času, kaže preiskava, je Kitajska vzpostavila razširjen sistem za zadrževanje in zapiranje sto tisoč ujgurskih, kazahstanskih in drugih muslimanskih manjšin v tisto, kar predstavlja največji zastoj etničnih in verskih manjšin po drugi svetovni vojni.

Ti objekti, vključno z več zgrajenimi, so del vladne kampanje za množično zaprtje več kot milijona ljudi, ki se je začela konec leta 2016. Tistega leta je najvišji uradnik regije in vodja Komunistične partije v regiji  Chen Quanguo več kot polovico, približno 25 milijonov prebivalcev, postavil pod stalni nadzor prek kamer za prepoznavanje obrazov. , sledenje mobilnim telefonom in kontrolne točke. Izpostavljeni so tudi številnim drugim zlorabam, od sterilizacije do prisilnega dela.

Novi objekti so razpršeni po naseljenih območjih regije, nekaj pa je dovolj velikih, da sprejme vsaj 10.000 zapornikov.

Uporaba WhatsApp, ki je na Kitajskem prepovedana, ohranjanje družinskih vezi v tujini, prakticiranje vere in obiskovanje tujih spletnih strani so kazniva dejanja, za katera so muslimani zaprti v taboriščih, kar dokazujejo predhodno objavljeni dokumenti in pričevanja nekdanjih zapornikov. Ker vlada taborišč ne obravnava kot del pravosodnega sistema in nobena od zgoraj omenjenih dejavnosti po kitajskem zakonu ni kazniva, noben zapornik ni bil uradno aretiran ali obtožen kaznivega dejanja.

Ljudje, zaprti v taboriščih, so za BuzzFeed News povedali, da so bili izpostavljeni mučenju, stradanju, zaprtju v prenatrpanih prostorih, samicah, prisilnem nadzoru rojstev in številnim drugim zlorabam.

Muslimanske manjšine so lahko kaznovane zaradi objav v družbenih medijih. Toda satelitski posnetki, zbrani od neodvisnih ponudnikov, ostajajo zunaj obsega vladne cenzure.  Kitajska vlada je strogo kaznovala kulturno izražanje manjšin, od izobraževanja v kazahstanskem in ujgurskem jeziku do izvajanja islama zunaj državnih mošej. To je v kombinaciji s prisilnimi sterilizacijami pripeljalo do nekaterih kritikov, da ta kampanja po mednarodnem pravu opredeljuje kot genocid.

Mogoče vam bo všeč