Nekategorizirano

Zdravniki iz New Yorka trdijo: Število smrtnih primerov zaradi koronavirusa bi se lahko prepolovi

Skupina medicinskih strokovnjakov, zbranih okoli vodje kardiologije v bolnišnici Mount Sinai na Manhattnu, je dokazala, da lahko dajanje heparina bolnikom s koronavirusom v bolnišnici prepolovi število smrtnih primerov.

V članku v Journal of American College of Cardiology so pojasnili, da so do odkritja preučili 4389 bolnikov in izkušnje zdravnikov z njimi. Začeli so s predpostavko, da je bila teza postavljena že maja, da virus SARS-CoV-2 napade in močno poškoduje krvne žile ter da povzroči strjevanje krvi, kar pogosto privede do tromboembolije pri hudih bolniških bolnikih in posledično do smrti.

Navedli so, da je velik odstotek obdukcij odkril hude blokade v krvnih žilah v srcu, možganih in pljučih, kar je privedlo do logične ideje, da je smrt teh bolnikov mogoče preprečiti ali vsaj izboljšati z velikimi odmerki antikoagulantov. Anketiranci so bili poleg nadzora razdeljeni v dve drugi skupini; tisti, pri katerem so bolnike zdravili z antikoagulanti v polnih terapevtskih odmerkih, in tistega, pri katerem so bolnike zdravili s preventivnimi odmerki.

Rezultati so pokazali, da je bil delež smrtnih primerov zaradi koronavirusa pri tistih bolnikih, ki so prejemali terapevtske odmerke antikoagulantov, polovico nižji od umrljivosti bolnikov iz kontrolne skupine in tistih, ki so prejemali le preventivne odmerke. Z drugimi besedami, uspelo jim je zmanjšati umrljivost za 50 odstotkov. Zdravniki so tudi ugotovili, da so tisti s covid-19, ki so prejemali antikoagulantna zdravila v polnih odmerkih, zaradi izgube zmožnosti dihanja v 31 odstotkih manj končali na respiratorjih.

Med tistimi, ki so prejemali le preventivne odmerke koagulantov, so opazili, da je bila stopnja zaključka na respiratorju za 23 odstotkov nižja kot pri kontrolni skupini.

“Med uporabo sredstev za redčenje krvi in ​​zmanjšano verjetnostjo smrti v bolnišnici je obstajala močna povezava. Tako terapevtski kot tudi profilaktični odmerki antikoagulantov so zmanjšali smrtnost za približno 50 odstotkov v primerjavi z bolniki, pri katerih antikoagulanti niso bili uporabljeni,” je bilo objavljeno v posebnem pregledu na spletni strani Mount Sinai.

Povprečna starost anketirancev je bila 65 let, med njimi 44 odstotkov žensk in 56 odstotkov moških.

V članku v znanstveni reviji so avtorji raziskavo posvetili svojim kolegom zdravnikom, medicinskim sestram in tehnikom, celotnemu osebju, pa tudi bolnim, preživelim in umrlim ter njihovim družinam.

Razlog je v tem, da se je “Mount Sinai”, ki se nahaja na Manhattnu, pa tudi vse newyorške bolnišnice, to zimo in pomladi sredi eksplozije covida-19 v tem mestu.

Mogoče vam bo všeč