Nekategorizirano

Ludvik Vrečič. Risbe in slike iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota

V mali galeriji Galerije Murska Sobota je od četrtka odprta razstava slik in risb Ludvika Vrečiča (1900 – 1945), prvega akademsko šolanega likovnega umetnika iz Prekmurja. Ludvik Vrečič je predstavnik t.i. prve prekmurske likovne četverice. Vanjo poleg njega vključujemo še slikarja Karla Jakoba (1908 – 1981) in Lajčija Pandurja (1913 – 1973) ter kiparja Ferija Küharja (1916 – 1945). Vrečič je večino svoje kratke življenjske poti preživel v Budimpešti, a se je v domačo prekmursko pokrajino pogosto vračal in jo na svojih delih pogosto upodobil.

Razstava Vrečičevih del v Galeriji Murska Sobota nastaja v sodelovanju s kolegi iz Pomurskega muzeja Murska Sobota in predstavlja dopolnitev razstave Vrečičevih del iz muzejske stalne zbirke, ki bo prikazala njegova slikarska dela in dela na papirju. V Galeriji Murska Sobota bo prvič na ogled 50 Vrečičevih del na papirju. Po številčnosti izstopajo portreti, sledijo prekmurski pejsaži in žanrski prizori.  

Z razstavama želimo osvetliti in v celoti razstaviti bogat fundus Vrečičevih del iz stalne zbirke Pomurskega muzeja in Galerije Murska Sobota ter izpostaviti pomen začetkov likovne tradicije Pomurja, ki se v 1. polovici 20. stoletja vzpostavi ravno z Vrečičem in omenjeno četverico ter v začetku sedemdesetih nadaljuje s skupino DHLM in nato z odlično generacijo mlajših umetnikov, ki so na likovno prizorišče vstopili v osemdesetih in devetdesetih.

Ob razstavi bo izšel tudi katalog s spremnima besediloma kustodinj Tamare Andrejek in Irme Brodnjak, vključeval bo obsežen kataloški del z barvnimi reprodukcijami vseh Vrečičevih del iz stalnih zbirk Galerije Murska Sobota in Pomurskega muzeja.

 

Mogoče vam bo všeč