Nekategorizirano

Lojze Peterle: V EU parlamentu smo bolnikom omogočili dostop do cenejših zdravil

Zadnji dan zadnjega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu v tem petletnem mandatu je potekalo glasovanje o dodatnem varstvenem certifikatu za zdravila, ki bi potencialno lahko ogrozil dostop pacientov do generičnih in bioloških zdravil ter omejil delovanje generične farmacevtske industrije.

Evropski poslanec Lojze Peterle je bil močno vpet v dogajanje v zvezi s postavitvijo morebitnih omejitev za paciente in farmacevtska podjetja. Njegova prizadevanja znotraj Evropske ljudske stranke in v Evropskem parlamentu, kjer je vodja nadstrankarske skupine poslancev, ki se bojujejo proti raku ter se ukvarjajo s področjem zdravja (MAC – Members against Cancer), so se v teh pogajanjih izkazala za ključna pri uveljavitvi sprejetega predloga.

Tudi v Krki pozdravili dogovor, ki bo omogočil cenejša zdravila

Prizadevanja evropskega poslanca so pozdravili tudi v podjetju Krka, kjer so dejali, da so izjemno veseli, da je do takega dogovora prišlo, kljub drugačnim začetnim izhodiščem in da pozdravljajo prispevek Lojzeta Peterleta pri uveljavitvi dodatnega varstvenega certifikata za zdravila, ki bo omogočal cenejša zdravila za bolnike in stabilno konkurenčno prednost slovenske farmacevtske industrije.

Današnje glasovanje je tako omogočilo skoraj 4000 podjetjem iz Evropske unije lažji dostop na globalne trge in rast delovnih mest – predvidoma 25.000 z visoko dodano vrednostjo v prihodnjih 10 letih. Koristi bodo imeli tudi javni zdravstveni sistemi, ki bodo lahko prihranili do 4% pri nakupih farmacevtskih izdelkov.

V svojem govoru ob glasovanju je Lojze Peterle dejal, da so cene novih zdravil in stroški zdravljenj v zadnjih desetletjih tako narasli, da so za mnoge bolnike praktično nedostopna. »Hitrejši vstop zdravil na evropski trg zato pomeni tudi dostop do cenovno ugodnejših zdravil. Kakor je prispevek proizvajalcev inovativnih zdravil nujen za bolj učinkovito in varno zdravljenje, je prispevek proizvajalcev generičnih zdravil nepogrešljiv za večjo dostopnost do teh istih zdravljenj. S tem zakonodajnim predlogom smo ponovno dokazali, da Evropa deluje, da Evropi ni vseeno za malega človeka in da nam ni vseeno za bolnega človeka, ki potrebuje našo pomoč,« je še pojasnil Peterle.

Mogoče vam bo všeč