Nekategorizirano

Lizanje stranišča, potiskanje kovancev v elektriko, “lomljenje lobanje”

Tik-Tok je trenutno ena najbolj priljubljenih aplikacij na svetu, katere uporabniki so večinoma otroci in mladi.

Družbena omrežja so koristno orodje, a kot vsako orodje jih je mogoče uporabiti v napačne namene. Res je, da bi morali biti plenilci na internetu, katerih tarča so otroci, naša največja skrb, toda kaj, če socialno omrežje spodbuja otroke, da so sami sebi najhujši sovražnik zaradi več tisoč ogledov, všečkov ali priljubljenosti, ki iz tega izhaja?

Tik Tok se uporablja za ustvarjanje in skupno rabo kratkih video obrazcev. Najbolj priljubljeni video formati so ples, petje, pa tudi različne komične točke, katerih cilj je norčevati se iz družbe ali iz aktualnega dogodka.

Toda, če se popraska pod površino, so jedro Tik-Tok-a izzivi. Kakšni pa so ti izzivi?

Bistvo je, da ena oseba oblikuje izziv, vsi drugi uporabniki aplikacije pa se odzovejo. Izzivi prinašajo všečke in priljubljenost, pa tudi možnost, da video postane “viralni”, torej da se širi po vsem svetu, piše Fundacija Tijana Jurić.

Tukaj vam predstavljamo kakšni so nekateri ti izzivi:

1. Koronavirusni
To je poskus, v katerem se uporabniki aplikacije izzivajo, da na javnem mestu ližejo toaletni sedež. Izziv je Ava Luiz začela z objavo videoposnetka, kako na letalu liže stranišče. S tem video posnetkom je, kot pravi, želela dokazati, da je koronavirus “tam za ubijanje starih in dolgčasa” in da se mladih ne tiče.

2. Pet penijev 
Morda eden najbolj nevarnih izzivov, ki jih ta aplikacija spodbuja.
Otroci izzovejo svoje prijatelje, naj med polnilcem in vtičnico položijo kovinski kovanec, da začne vtičnica iskriti. Tik-tok je poln video posnetkov otrok, ki na ta način prižgejo ogenj. V Ameriki je ta izziv postal tako priljubljen, da so ga otroci izvajali tudi v šoli. Situacija je postala resna, ko so videoposnetki dosegli policijo, ki je šla v javnost in apelirala na starše, naj vplivajo na svoje otroke in jim preprečijo, da bi požgali šolsko lastnino.

3. Lomljenje lobanje
Drug nevaren Tiktokov izziv je “lobanjska loputa”, ki vključuje postavljanje nog na osebo, ki skoči, s ciljem, da se spotakne in pade na glavo. Rezultat tega eksperimenta so bili številni pretresi možganov, zlomi rok in nog, en fant pa je celo padel v komo.

4. Polne, napihnjene ustnice
Na Tik-toku se je pojavil videoposnetek, ki podrobno razlaga postopek, kako povečati ustnice brez operacije. Kot je navedeno v videoposnetku, je dovolj, da s super lepilom nalepite zgornjo ustnico na kožo pod nosom in dobite večjo zgornjo ustnico.

5. Beljenje oči
“Zmešajte belilo, želatino, kremo za britje in sredstva za čiščenje rok ter mešanico prelijte v plastično vrečko,” pravi eden od uporabnikov te aplikacije, ki obljublja, da se bo vaša barva oči spremenila, če boste to postavili na svoje oko. Po poskusu tega izziva je že veliko otrok poročalo o krvavitvah iz oči, opeklinah in slabšanju vida.

 

Pripravil LuS

Mogoče vam bo všeč