Nekategorizirano

Lesbos v plamenih! Otočani požgali migrantski center in se spopadli s policijo

Odkar je turški absolutist Recep Tayyip Erdogan desettisočem ilegalnih migrantom na široko odprl vrata za odhod v Evropo, je v Grčiji pravi kaos. Zlasti to velja za otok Lesbos, eno glavnih zbirnih točk ilegalnih migrantov, ki si želijo v Evropo. Ubogi prebivalci otoka imajo dovolj ilegalnih migrantov in njihove nastanitve. Zadnjih pet let so morali vsak dan trpeti agresijo tropov ilegalnih migrantov, zaradi katerih so bili prisiljeni živeti v večnem strahu in na robu brezvladja, zdaj pa so vzeli stvari v svoje roke.

				Cerkev svetega Georgija v Morija			Cerkev svetega Georgija v kraju Morija

V kraju Morija so ilegalni migranti popolnoma uničili cerkev svetega Georgija. Popolno razdejanje, uničene ikone, oltar, svinjarija vsepovsod.

Lesbos v plamenih

Ob napovedi grških oblasti, da bodo na Lesbosu zgradile še en migrantski center in pa ob dejstu, da na otoku pripadniki skrajno levičarskih nevladnih organizacij ilegalnim migrantom  pomagajo pri preboju na kopno, so otoški prebivalci vzeli usodo v svoje roke. Čez noč so napadli več pripadnikov skrajno levih nevladnih organizacij,” so zapisali pri Generation Europa V. Vmes je stopila grška policija, v akciji je bilo ranjenih več kot 50 policistov in deset protestnikov. “Nemški in nizozemski nevladniki (nekateri zamaskirani kot novinarji in humanitarci) so se morali skriti.” Podobne novice prinaša tudi Euronews. 

Sicer pa je na grško-turški meji kažejo precej napeto, prišlo je do spopade med grškimi varnostnimi silami in migranti. BBC poroča, so grški mejni organi ljudi poskušali odbiti s solzivcem, ti pa so nad varnostne organe metali kamenje, kovinske palice in druge predmetAvstrijski kancler Sebastian Kurz je dejal, da pri novem valu ilegalnih migracij ne gre za naključje, kajti val beguncev iz Turčije pritiska le na Grčijo, s čimer želi turški predsednik Erdogan destabilizirati Grčijo in Evropsko unijo. “Ne gre za migrante iz Sirije, temveč za osebe, ki že nekaj let živijo v begunskih centrih v Turčiji,” pravi Kurz. Gre za povsem zavestno akcijo Erdogana, ki je s pretvezo, da so grške meje odprte, napolnil avtobuse z migranti in poslal v Grčijo. Kot da to samo po sebi ni bilo dovolj, je turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan sporočil, da bo pustil še okoli 3,6 milijona migrantom prosto pot v Evropo.

Grška policija je ponoči aretirala 45 migrantov, ki so v Grčijo nezakonito prišli iz Turčije. Več kot pet tisoč ljudem so ob tem preprečili vstop v državo. Grški premier Kiriakos Micotakis je danes ponovil, da Grčija nikomur ne bo dovolila, da bi nezakonito prečkal mejo.

“Grške skrbi so naše skrbi,” je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je obiskala Atene.  Grčijo je pohvalila, da je ščit EU-ja. Naštela je tri nize konkretnih ukrepov v pomoč Grčiji: agencija za zunanje meje Frontex bo Grčiji pomagala s plovili, helikopterjema, letalom, vozili, opremljenimi s termovizijsko kamero, ter sto varuhi meje, ki bodo nastanjeni na kopnem in morju. Bruselj bo Atenam pomagal tudi s 700 milijoni evrov, od katerih bo 350 milijonov na voljo takoj, preostalo pa v okviru rebalansa proračuna, in v okviru mehanizma za civilno zaščito z zdravstveno opremo, zdravstvenimi ekipami, šotori in odejami.

Mogoče vam bo všeč