Nekategorizirano

VIDEO: Pametne vasi na Goričkem: Slovenija lahko postane vodilna EU država pri povečevaju kakovosti življenja na podeželju

Zadnje v seriji omizij pod skupnim naslovom Pametne vasi, ki jih pripravlja evropski poslanec EPP/ELS Frranc Bogoviš, je bilo v Puconcih na Goričkem. V organizaciji dobro obiskanega omizja je sodelovala tudi Lokalno akcijsko skupino (LAS) Goričko.

Slovenija kmalu postala vodilna evropska država pri povečevanju kakovosti življenja na podeželju, tudi zato pa je Evropski parlament za naslednje finančno obdobje, ki se bo začelo po letu 2021, že odobril prva sredstva za pilotne projekte in ukrepe. “Na podeželju so številni problemi, vendar pa je življenje na vasi tisto, ki omogoča zdravo življenjsko okolje,” je še poudaril poslanec in izpostavil nekaj ključnih problemov, s katerimi se podeželje sooča. Mednje spadajo praznjenje podeželja, saj smo v vse večjem primežu centralizacije in urbanizacije, slabša je tudi infrastruktura, primanjkuje delovnih mest, zato je pomembno, da so mala in srednje velika podjetja aktivna na podeželju, hkrati pa je otežena mobilnost ljudi s podeželja. 

O izkušnjah ob predaji kmetije mladim, je govoril Franc Küčan, predsednik sveta Območne enote Murska Sobota, Kmetijsko-gozdarskega zavoda Slovenije (OE KGZS), o konceptu razvoja pametnih vasi v Pomurju s poudarkom na preciznem kmetovanju je spregovoril dr. Stanko Kapun iz OE KGZS Murska Sobota, Igor Paldauf, ki je inovativni mladi kmet 2019, je spregovoril o povezovanju in sodelovanju, Marko Zevnik iz Zavoda Sopotniki pa je predstavil prostovoljne prevoze starostnikov na podeželju.

Celotno omizje si lahko ogledate v video posnetku v dveh delih:

1. DEL: 

2. DEL: 


 

 
 
 

 
 
 
 

Mogoče vam bo všeč