Nekategorizirano

S 14. vlado Janez Janša že tretjič prevzema vajeti predsednika vlade republike Slovenije

Janez Janša je danes postal predsednik 14. vlade v poosamosvojitveni zgodovini Slovenije.Po kar nekajurni razpravi mu je na tajnem glasovanju svojo podporo izreklo 52 poslancev državnega zbora, proti jih je bilo 31, ena glasovnica pa ni bila veljavna. Po razglasitvi volilnega izida je Janez Janša prisegel kot 14, predsednik vlade Republike Slovenije, poslancem pa v kratkem nagovoru dejal:“Zavedamo se, da so pred nami izzivi in da smo z odgovornim upravljanjem ter povezovalno politiko sposobni te izzive premagati,” je dejal Janša in dodal, da je bil danes storjen prvi korak, v relativno kratkem času pa pričakuje, da bo lahko v Državni zbor prinesel kandidatno listo ministrov za novo vlado, za katero upa, da bo kvalitetna.”

Slovenija je po fijasku levosredinske manjšinske vlade Marjana Šarca, dobila novega predsednika vlade, ki bo sodeč po 52 glasovih podpore vodil čvrsto večinsko koalicijsko vlado. Janez Janša je že tretjič predsednik vlade,  prvo vlado je vodil med leti 2004-2008, drugo pa med leti 2012-2013.

Janša je po izvolitvi nagovoril in se zahvalil zbranim poslancem za zaupanje ter tudi vsem, ki so na zadnji volitvah glasovali za SDS in ostale tri stranke, s katerimi so uspeli sestaviti večinsko koalicijo. “Zavedamo se, da so pred nami izzivi in da smo z odgovornim upravljanjem ter povezovalno politiko sposobni te izzive premagati,” je dejal Janša in dodal, da je bil danes storjen prvi korak, v relativno kratkem času pa pričakuje, da bo lahko v Državni zbor prinesel kandidatno listo ministrov za novo vlado, za katero upa, da bo kvalitetna. V stranki, ki jo vodi, bodo predlagali ljudi, ki so izkušeni in imajo izkušnje z vodenjem s predsedovanjem EU.

Vir: Nova24tv

Mogoče vam bo všeč