Volitve

Lendavčanom je prekipelo, zahtevajo dokončno odstranitev ekološke bombe v obliki več kot sporne bioplinarne

Po letih opozarjanj in moledovanj po sanaciji bioplinarne, so se v Lendavi včeraj z vso odločnostjo te lotili ekološke bombe, ki že nekaj uničuje kvaliteto življenjskega okolja in bivanja Lendavčanov in prebivalcev okoliških krajev. Gre za bioplinarno Petišovci, eno večjih v Sloveniji, družinski projekt Jožeta Pavlinjeka, brata bolj znanega podjetnika Štefana Pavlinjeka, sicer maziljenca Milana Kučana. Na obrobju Lendave so jo postavili pred sedmimi leti z obljubo, da bodo kot energent uporabljali zeleno bio maso. Sprva je zadeva normalno tekla. Ker pa sami niso imeli zaledja v poljedelski proizvodnji, so začeli Pavlinjeki v bioplinarni kuriti vse, kar jim je prišlo pod roke, tudi iz Hrvaške ilegalno uvožene odpadke živalskega izvora, pa tudi ostanke zdravil iz farmacevtske industrije Pliva.

							Zadnja štiri leta so zadeve postajale vse bolj nevzdržne. Po lendavskem vse tja do hrvaškega Murskega Središča se je vil neznosen smrad, prebivalci klicali lokalne oblasti na pomoč, civilne iniciative zahtevale inšpekcijske preglede in zaustavitev obratovanja. In čeprav so inšpektorji v nič koliko pregledih ugotovili, da Pavlinjekovi okoljske predpise kršijo na celi črti, se jim praktično ni zgodilo nič. Okoljsko dovoljenje jim ni bilo odvzeto, država se je zadovoljila z obljubami, kako bodo zadevo sanirali. Vse to s figo v žepu.

Bioplinarna ne deluje že tri leta. Nakopičene težave so privedle do stečajev, najprej družbe Ecos, nato družbe Ecos center, vse v lasti Pavlinjekovih. Štiri dražbe so bile potrebne, da se je decembra lani našel skrivnostni kupec, Podjetje Egytec Energy, ki ga je septembra lani ustanovil Mohamed Fekry El-Saidy iz belgijskega Genta, ima pa poštni nabiralnik v Stegnah 35 v Ljubljani. In tudi ta naj bi bil lastniško povezan s Pavlinjeki. 
Lokalni skupnosti, občini Lendava ni uspelo doseči trajno zaprtje bioplinarne, ker naj ne bi bila stranka v postopku, je pa država novemu lastniku, enako tudi pred tem Pavlinjekom, naložila sanacijo, saj je v bioplinarni  še vedno 21.000 kubičnih metrov živalskih in rastlinskih ostankov, ki jih je treba uničiti. Na stroške lastnika seveda. 
In kako se je ta v resnici lotil sanacije? Tako, da je ponoči na dolgovaške njive odvažal mulj, včeraj pa so ugotovili, da vso to strupeno in smrdečo nesnago skrivaj zlivajo v potok Kopica. 


Zato županu Lendave Janezu Magyarju ni preostalo ničl drugega, kakor da je poklical policijo, inšpekcije, delavce Arsa in vodnega gospodarstva. S kamero smo spremljali delo kriminalistov, policijskih forenzikov, ugotovitve pa strašljive,

O tem več pa v video posnetku:

Mogoče vam bo všeč

Več v:Volitve