Nekategorizirano

Kdo od poslancev je glasoval proti zvišanju kazni za tihotapce ilegalnih migrantov?

V državnem zboru so včeraj sprejeli spremembo kazenskega zakonika, ki zvišuje kazni za organizatorje nezakonitih prehodov državne meje in za pomoč pri nezakonitem bivanju v Sloveniji. Včeraj sprejeta sprememba za tiste, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem nezakonitih migrantov v Sloveniji kazen dosedanjo kazen zapora do 5 let zvišuje na 3 do 10 let zapora.

PROTI višjim kaznim za tihotapce in pomagače so sicer glasovali vsi tisti, ki tudi sicer nasprotujejo uvedbi večjih pooblastil Slovenski vojski ob meji, to je uvedbi 37.a člena Zakona o obrambi. Znano pa je, da se tako število migrantov kot število tihotapcev migrantov v Sloveniji nenehno povečuje (v zadnjih dneh temeljito), kazni za tihotapce pa so bile doslej zelo mile. Predlog za spremembo kaznovalne zakonodaje je že lani v državni zbor vložil državni svet, vendar je takratna vlada pod vodstvom Marjana Šarca to zavračala. Z novo vlado pod vodstvom Janeza Janše pa se je tudi to spremenilo.

K lanskemu osnovnemu predlogu so nato vložili dopolnitev in to najprej potrdili na pristojnem parlamentarnem odboru, včeraj pa še v državnem zboru. Pomenljivo je, da predloga za višje kazni tihotapcem in pomagačem NISO podprli v strankah Liste Marjana Šarca (LMŠ), Socialni demokrati (SD), Levici in Stranki Alenke Bratušek (SAB).

Nasprotno pa SO nove (podvojene) kazni, podprli v strankah Slovenska demokratska stranka (SDS), Stranki modernega centra (SMC), Novi Sloveniji – krščanski demokrati (NSi), Demokratični stranki upokojencev Slovenije (DeSUS) in Slovenski nacionalni stranki (SNS). Za višje kazni je tako včeraj glasovalo 48 poslancev, 35 jih je bilo proti, preostalih 7 pa v času glasovanja ni bilo v parlamentu ali pa so se vzdržali.

Pripravil M.G.

Mogoče vam bo všeč