Nekategorizirano

Le kaj je botrovalo tako hudi poškodbi partnerke? Kasneje si je storilec sodil sam.

46-letnik na žalskem območju izredno hudo poškodoval 44-letno partnerko in si po dejanju sodil sam.

 
V  soboto  so  bili obveščeni, da je 46-letni moški, na območju Policijske postaje  Žalec, v jutranjih urah prišel v stanovanjsko hišo in v spalnici s sekiro močno udaril po glavi 44-letno partnerko ter nato odšel v bližnje gospodarsko poslopje, kjer je storil samomor. To poslopje bi lansko leto že gorelo. Koliko nam je uspelo izvedeti,  se je to dogajalo v ravninskem delu občine, gre za primestno Gotovlje nedaleč stran od večjega urbanega naselja.
Osumljenemu  46-letniku  so  dan  pred  grozljivim dogodkom  izrekli ukrep prepovedi  približevanja  do  partnerke  in mladoletne hčerke.  Ostala dva otroka sta že polnoletna.

Partnerka je namreč  v  popoldanskih  urah  poklicala  na  Policijsko  postajo  Žalec in prijavila,  da  46-letnik  nad  njo  izvaja  nasilje.  V nadaljevanju je na policijski  postaji  podala  ustno  kazensko ovadbo. 46-letniku smo izrekli ukrep  prepovedi  približevanja   ter  o  primeru  obvestili  vse pristojne službe.  V večernem času smo na naslovu bivanja 44-letnice izvedli kontrole morebitnih  kršitev  ukrepa. Kršitev ukrepa v večernih in nočnih urah nismo zaznali. Domneva je za »kasnejše« škodljive namene imel rezervne  ključe s katerimi se je pretihotapil v hišo in do spalnice. V jutranjih urah je  46-letnik vstopil v hišo in partnerko s sekiro izredno hudo poškodoval. Partnerka  je v bolnišnici in še vedno živa, čeprav življenjsko ogrožena.

Moški naj bi bil pred leti v Italiji zaradi prevažanja večje količine kokaina celo v priporu,  kjer bi naj preživel 7 mesecev. Kasneje bi naj bil izpuščen na prostost, zaradi  neobstoja povezanosti z načrtovanjem  početja, ali po domače da mu je kdo podtaknil ter da sploh ni vedel da prevaža tako »cenjeno« blago. Gre se za M.G., ki je kasneje  imel  nevrotične težave, kot se je kasneje izkazalo, je te začel kazati še za časa  pripora  v italijanskem zaporu. Kot kaže se ni mogel otresti posledic obdolžitve, pav tako tudi občutka, ki  mu je kot Damoklejev  meč  visel nad glavo.
Taistega 46-letnika(M.G)  so v preteklosti, leta 2015, že obravnavali zaradi storitve kaznivega dejanja nasilja v družini in ga  tudi kazensko ovadili. Da si je sodil sam pa verjetno skupek vsega. Ker je že pri dogodku povezan z Italijo bil stigmatiziran v svojem okolju, druge stigme ne bi prenesel, je samem sebi sodil na terminalni, dokončen način. 

Raziskave  kažejo,  da  je  nasilje nad ženskami še vedno izjemno razširjen pojav. Na Policijski upravi Celje imamo do vseh vrst nasilja, še posebej do nasilja v družini, ničelno toleranco.

Vseh povodov  in razlogov ne morejo poznati, pozivajo pa da brez izjeme vsi  morebitni ogroženi ali že ogroženi  od tovrstnega ali katerekoli druge oblike nasilja nemudoma obvestijo policijo.

Letos, do danes,  so zaradi zaznanih primerov  nasilja v družini izrekli 193 ukrepov prepovedi približevanja, za 190 kaznivih dejanj in tri prekrške. Lani v enakem obdobju smo izrekli 201 ukrep  prepovedi približevanja, za 198 kaznivih dejanj in tri prekrške. Zaradi kršitev ukrepov prepovedi približevanja smo letos ukrepali v 86 primerih, lani v 112 prepovedi približevanja.

Večinsko  prepričanje  o nasilnih dejanjih in njihovih storilcih je, da gre za  nerazumno in nepredvidljivo vedenje alkoholikov, duševno nestabilnih in obupanih  ljudi.  Takšno  prepričanje  je lažje sprejeti kot možnost, da je nasilje  prisotno  tudi  v navidezno urejenih družinah ter da je lahko tudi namerno. 

 

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč