Nekategorizirano

La France á Celje-Francija v Celju: Francosko-slovenski poslovni večer-ali kaj se nam obeta v prihodnje

V dnevu ki se je pravkar iztekel, ko so vsepovsod lovili vlak za organizacijo in izpeljavo načrtovanega  in že pripravljenega dogodka, je tudi v Celju organizatorjem poslovno predstavitvenega uspelo izvesti poslovni večer. Še več, med nje jim je uspelo  povabiti in gostiti veleposlanico Republike Francije, njeno ekselenco Florence Ferrari, ki je mimogrede že na polovici zaupanega ji mandata predstavljati svojo tako zanimivo in seveda tudi pomembno državo  pri nas, kot je Francija.

Celje International je organizacijska platforma za spodbujanje bilateralnega in multilateralnega poslovnega sodelovanja med podjetji, ki delujejo na področju celjske regije in poslovnimi subjekti v mednarodnem poslovnem okolju.  Ta platforma daje možnost, da se interesenti  za morebitno sodelovanje srečajo   in preko mreženja na način   ki mu francozi pravijo tête-à-tête(ali kot je danes popularnejši izraz  BTB) ali ena na ena, za kasnejši ali skorajšnji poslovni izziv. Zanimivo je razmišljanje francoske veleposlanice ki meni  da imamo več skupnih stvari med katere zagotovo sodijo tudi dobra hrana in vino. Kar pa po njenem ni  nepomembno  posebej ko vemo da ponekod prav te ogromne včasih nepremostljive  razlike  v mentaliteti ali popolnoma onemogočijo ali  naredijo pot do posla in morebitnega uspeha zelo dolgo in naporno. Možnosti je bistveno več kot so izkoriščene. To ne pomeni da ni sodelovanja, pomeni pa da lahko postane bolj razpršeno in  izziv za vse  vrste poslovnih subjektov od zelo velikih do mikro podjetij, le da je  ne povezava dobra in potreba po produktu primerna in pravočasna ter uporabna.  Pri vsem tem, kot navaja Andrew Hunt Vodopivec,  poslovni svetovalec za francoski trg, je najbolj pomembno pridobiti zaupanje i ha nato ohranjati in gojiti.

Ponujena je  bila  priložnost  pridobitve pomembne informacije o francoskem trgu ter poslovanju s francoskimi podjetji  in sicer.

O morebitnih poslovne priložnosti na francoskem trgu, Investicijske priložnosti v Franciji,  Vlaganja francoskih podjetij v Sloveniji ,Skupne poslovne možnosti francoskih in slovenskih podjetij, možnosti poslovnega sodelovanja

Da  se to da doseči  priča primer podjetja Balmar  ki je majhno oz. srednje veliko podjetje v zasebni lasti, ustanovljeno leta 2008 s sedežem v Celju, Sloveniji, ki pa se odlično kosa z konkurenco in dobro »streže« z svojim znanjem v letalskem sektorju  letalski promet, letalsko svetovanje in usposabljanje v letalstvu.

Vesoljski sektor – vesoljske raziskovalne in razvojne dejavnosti, proizvodnja in izvedba naprednih kovinskih delov Aditivna proizvodnja – razvoj in izvedba tehnologije, ponudniki storitev in tehnološko svetovanje.

 

Njihova  filozofija je, da svojim strankam ponudimo najbolj optimalne, visokokakovostne rešitve, storitve in izdelke z višjo dodano vrednostjo jih je pripeljala da so poslovni partnerji in pomembni partnerji tudi  Airbusu.  Primer je samo eden, ki kaže kako se  lahko premagajo in  premagujejo stereotipe in predsodke, obenem  pokažejo da so mali lahko veliki  in so veliki,  če le  imajo pravilno naravnano  miselnost. Če prideš  do sodelovanja na način,  ki ga »kupi« francoz,  to sodelovanje  lahko prodaš celotni  frankofonsko poslovno in jezikovno kulturno naravnani srenji. Če vemo da je francoski jezik uradni jezik  v 27 državah na 4 celinah  z skoraj 300  milijoni potencialnimi potrošniki, to ni mačji kašelj.

Ob zaključku je bilo rečeno da je in da bo potreba po več podobnih srečanjih, za poglobitev  in postavitev več novih temeljev za morebitno plodno sodelovanje, ob želji da  bodo okoliščine, glede na grozeči COVIS 19,  bistveno  bolj prijazne z manj ali nič omejitev.  

Vane T. Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč