Nekategorizirano

Kultura pri vas doma

Na današnji dan (3.december 2017) pred 217 leti se je rodil France Prešeren. Njegov rojstni dan je že nekaj let osnova na kateri kulturne ustanove po Sloveniji pripravijo posebne dogodke. Letos jih ponuja 145 ustanov in posameznikov v 56 krajih v Sloveniji in skupaj so pripravili več kakor 320 dogodkov.

Večinoma galerije in muzeji ponujajo brezplačen vstop v njihove prostore in ogled razstavljenih eksponatov. Gledališča pa nekatera organizirajo vodene oglede po ustanovi ali pa pripravijo brezplačno predstavo. Seveda je potrebno vzgajati mladi rod in tako so pripravljene še razne kulturne delavnice.

V Mariboru je Mariborska knjižnica v sodelovanju z Umetnostno galerijo (UGM) pripravili malo drugačno idejo. V knjige so skrili 100 vstopnic za obisk galerije. Tako si dvakrat kulturno obdarjen, najprej si izposodiš in prebereš knjigo, o kateri nisi še nikoli slišal in morda odkriješ novo obzorje, nato pa obiščeš še galerijo in spoznaš slikarje in slikarske tehnike o katerih doslej nisi imel nobenega pojma in si tako znova razširiš svoje znanje. Ob tem so predvideli še žreb po treh vstopnic za prejemanje brezplačne letne članarine v knjižnici ali v klubu UGM.

V Mariboru si lahko privoščite še ogled fotografske razstave v Fotogaleriji Stolp (Fotoklub MB), slikarske razstave Mateja Čepina in Tomaža Milača v Galeriji Media Nox s pogovorom in druženjem z umetnikoma, delavnice za otroke Lutkovnega gledališča MB, kamišibaja v Minoritski kavarni (način pripovedovanja zgodb japonskih budističnih menihov), vodeni ogled razstav in družinske delavnice – božično žito v Muzeju Narodne osvoboditve, poslušate godbo Gremo na Štajersko, si ogledate risanke, izdelujete babičine tablice in vilinske kape v Vilinskem mestu Vetrinjski dvor, in še več v Sinagogi, Slovenskem narodnem gledališču, …

V Murski Soboti program pripravljata Galerija Murska Sobota (razstava Dušana Tršarja RETROSPEKTIVA, strokovno vodstvo po razstavi bo vodil dr.Robert Inhof, kiparska delavnica za družine) in Pomurski muzej (prost vstop v muzej, strokovno vodstvo po razstavi smrtnih šeg in pogrebnih praks v Pomurju in Porabju, družinska delavnica izdelovanja igralnih kart in igranje igre durak).

Tudi ministrstvo za kulturo je pristavilo svoj lonček in na njihovi spletni strani je mogoče prebrati katalog teh dogodkov v vseh krajih po Sloveniji.

 

Pripravil Andy
Naslovna fotografija (foto Andy): Prešernov spomenik v Kranju

Mogoče vam bo všeč