Nekategorizirano

Kultno mesto v Parizu, kjer so vsi, ki so obljubili, da bodo prebrali eno knjigo na dan, spali brezplačno

Shakespeare in družba je bila vse prej kot klasično mesto za nakup knjig. Whitman jo je označil za socialistično utopijo, ki se je pretvarjala, da je knjigarna. To ni presenetljivo, ker je lastnik postavil dodatna ležišča med police zloženih knjig in jih ponudil nadobudnim pisateljem.

Shakespeare in družba je verjetno ena najslavnejših neodvisnih knjigarn na svetu, zato mnogi v Pariz namenoma potujejo samo zato, da bi ga obiskali. Nahaja se na levem bregu Sene na naslovu Rue da le Bucherie 37 v 5. pariškem okrožju.

Leta 1951 jo je odprl nekdanji ameriški vojak George Whitman, ki je med drugo svetovno vojno prišel študirat na Sorbono in nikoli ni hotel oditi.

Prvotno ga je imenoval Le Mistral, a ga je leta 1964 preimenoval v njegovo današnje ime ob 400-letnici rojstva Williama Shakespearea in kot poklon istoimenski pariški knjigarni Sylvia Beach, ki je zbirala legendarna pisatelja, kot sta Ernest Hemingway in F. Scott Fitzgerald. zaprt leta 1941.

Whitmanova knjigarna je kmalu po odprtju postala središče boemske kulture v Parizu in so jo obiskali znani pisatelji tistega časa, kot so Allen Ginsberg, Henry Miller, Anaïs Nin in Ray Bradbury.

V zameno za brezplačno nastanitev jih je prosil, naj na eno stran za arhiv knjigarne napišejo svojo avtobiografijo in obljubijo, da bodo brali po eno knjigo na dan. Ocenjuje se, da je na tak način v Parizu brezplačno prespalo približno 30.000 ljudi, ki jih je Whitman ljubkovalno imenoval “plevel”.

Zanimanje občinstva za knjigarno se ni zmanjšalo niti po smrti Georgea Whitmana leta 2011. Nasprotno, knjigarno je podedovala njegova hči Sylvia (poimenovana po cenjeni gospe Beach) in dovolila snemanje nekaterih znanih hollywoodskih filmov, kot so Julie & Julia Nora Ephron, Midnight in Paris avtorja Woodyja Allena, pa tudi pred Somrakom Richarda Linklaterja itd. prispeval k njegovi priljubljenosti med novimi generacijami.

Toda letos je vse zamrlo. Zaradi pandemije koronavirusa in prepovedi potovanja so obiski knjigarn in prodaja knjig pri družbi Shakespeare and Company padli za 80 odstotkov. V želji, da bi obdržal kultno mesto v Parizu, ki bo prihodnje leto praznoval 70. obletnico, je lastnik sprožil program Friends of Shakespeare and Company, program za finančno in “duhovno” podporo knjigarne z enoletnim članstvom.

Članarina se giblje od 45 do 500 evrov, za to ceno pa lahko dobite vse, od glasila z obvestili o novih knjigah in promocijah do novih knjig s podpisom avtorja. Seveda se tudi zavedajo, da rešujete eno najbolj priljubljenih neodvisnih knjigarn na svetu.

Mogoče vam bo všeč