Nekategorizirano

Avstrija sprejema stroge protiteroristične zakone: Zaporna kazen bo trajal do deradikalizacije !!

Teden dni po terorističnem napadu na Dunaju je avstrijska vlada dosegla dogovor o svežnju zakonov, ki naj bi povečali javno varnost, ki predvideva tudi elektronski nadzor radikaliziranih, nevarnih ljudi po izpustu iz zapora ter preventivno pridržanje.

Nošenje elektronske zapestnice

Avstrijski kancler Sebastian Kurz iz konservativne Avstrijske ljudske stranke (OeVP) je dejal, da bi lahko po enem od novih zakonov posamezniki, obsojeni zaradi širjenja “političnega islama”, prejeli zapor, ki bi trajal “do njihove deradikalizacije”. Kurz je po včerajšnji seji vlade dejal, da je obveznost nošenja elektronske zapestnice “močan” ukrep, da pa je tak vladni poseg potreben za zaščito človeških življenj pred posamezniki, ki so “časovne bombe”.

Po poročanju avstrijskih medijev je kancler spomnil, da je trenutno več kot 300 tako imenovanih “tujih džihadistov” s poreklom iz Avstrije, da se jih je polovica vrnila in da zdaj, tako kot storilec terorističnega napada na Dunaju, resno ogrožajo varnost države. Vlada po njegovih besedah ​​zato vztraja pri možnosti izreka priporne kazni po prestani zaporni kazni, ki bi prebivalstvo pred njimi zaščitila.

Za ukrep “preventivnega pripora” za potencialne teroriste so tako prebivalstvo kot njihov koalicijski partner Zeleni ocenili, da ni v nasprotju s standardi varstva človekovih pravic. Ministrica za pravosodje Alma Zadic je za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejala, da namerava vlada ukrep izvesti v skladu s človekovimi pravicami, za kar že obstajajo primeri v Nemčiji in Franciji.

APA je poročal, da bo v skladu z novimi zakoni, prvi naj bi bili poslanci predstavljeni v začetku decembra, versko motivirani politični ekstremizem, ki ga zajema izraz “politični islam”, postal nov element zločina. Predvidena so tudi strožja pravila za posedovanje in nošenje orožja. Tako bo pred vsako izdajo potrdila o strelnem orožju ali dovoljenja za posedovanje obvezen pregled spisov o ekstremizmu, ki jih vodi Zvezna uprava za zaščito ustavnega reda in zatiranje terorizma.

Življenjska prepoved

Vlada namerava tudi pregledati in po možnosti poostriti sankcije za posedovanje prepovedanega orožja in uvesti dosmrtno prepoved posedovanja orožja za obsojene teroriste. Paket uvaja možnost odvzema avstrijskega državljanstva za osebe, obsojene zaradi terorizma, in možnost odvzema vozniškega dovoljenja. Vlada tudi zagovarja, da se osebam, obsojenim za teroristično dejanje, v največji možni meri odrekajo vse državne in socialne ugodnosti.

Nove določbe bodo oblastem olajšale zaprtje ekstremističnih združenj ali kulturnih ustanov, za katere je bilo ugotovljeno, da širijo teroristično propagando, v Avstriji pa bodo v ta namen sestavili seznam islamskih verskih učiteljev, imamov.

Mogoče vam bo všeč