Nekategorizirano

Krščanski forum SDS: Izvolitev Šarčeve vlade ni dober obet za strpno in ustvarjalno družbo

Izvolitev vlade v vsaki demokratični državi praviloma pomeni velik dogodek ter obet za razvoj države in družbe. V slovenskem primeru žal lahko ugotovimo, da temu ni tako. Tudi kristjani v Sloveniji si želimo in zaslužimo takšne razmere, v katerih bomo lahko svobodno izpovedovali svojo vero in ne bomo deležni represivnih posegov zaradi mnenja, ki se razlikuje od zapovedane politične korektnosti.

Kljub temu, da je tudi predsednik Slovenske škofovske konference nadškof Stanislav Zore poslal čestitko novemu predsedniku vlade Marjanu Šarcu in se ob tem zahvalil tudi dosedanjemu premierju Miru Cerarju za urejanje odnosov med Cerkvijo in državo, pa smo v Krščanskem forumu SDS lahko upravičeno zaskrbljeni zaradi nove vlade in trendov, ki se kažejo v naši družbi:

1.Odločba Ustavnega sodišča RS o financiranju zasebnih šol je bila objavljena že decembra 2014, vendar še do danes ni uresničena, prav tako ni znamenj, da bi bila lahko uresničena v mandatu nove vlade.

2.V novi vladni koaliciji bo imela nesorazmeren vpliv stranka Levica, katere poslanci so znani po hudem verbalnem obračunavanju s Cerkvijo, vero in krščanstvom, poleg tega pa v zadnjem času izvajajo napade na podjetnike, kar bo zagotovo zelo negativno vplivalo na prihodnjo gospodarsko in socialno podobo Slovenije.

3.V vladi sodeluje gospa Alenka Bratušek, ki je leta 2013 že kmalu po svoji izvolitvi za premierko zelo hitro dobila priložnost za srečanje s papežem Frančiškom, a je kasneje celo zaostrila svojo proticerkveno retoriko.
4.Ministrstvo za pravosodje bo odslej pod vplivom SD, torej pravne naslednice Zveze komunistov Slovenije, kar je glede na zadnja dogajanja, ko se krepi pritisk na svobodo govora in se preko sodišča vrši pregon generalnega tajnika Slovenske škofovske konference Tadeja Strehovca, še posebej skrb vzbujajoče. Prav tako je skrb vzbujajoče, da so višji sodniki obsodili duhovnika Franca Klopčiča, potem ko je bil na prvi stopnji sojenja že oproščen – po drugi strani pa so primer nedolžnega Milka Noviča, potem ko je bil obsojen kot morilec na 25 let zaporne kazni in je bil zaradi varstva zakonitosti izpuščen iz zapora, vrnili v ponovno sojenje, s čimer se bo sodna kalvarija nadaljevala še nekaj let, namesto da bi organi pregona poiskali pravega morilca.
Vsa našteta dejstva kažejo na to, da kristjani in nasploh državljanke in državljani Slovenije pod novo vlado glede na dosedanje izkušnje ne moremo računati na življenje v družbi, kjer bodo strpnost, svoboda izražanja, medsebojno spoštovanje in razvoj vrednote, ki jih bo spoštovala tudi državna oblast. Zato pozivamo Slovensko škofovsko konferenco in vse civilnodružbene organizacije, da postavijo jasne zahteve vladi glede spoštovanja načel vladavine prava. Dovolj je bilo družbenega eksperimentiranja z ideološko motivirane nestrpnosti proti Cerkvi in kristjanom.

Krščanski forum SDS

Ljubljana, 17. septembra 2018

Mogoče vam bo všeč